Доступність посилання

ТОП новини

Уряд просить Президента звільнити Леоніда Черновецького з посади голови Київської міської держадміністрації


Прем’єр Юлія Тимошенко звинуватила керівництво Київської міської держадміністрації в корупції. Леонід Черновецький мав прийти на засідання уряду, але не з’явився. Напередодні він заявив, що не звітуватиме перед урядом, а згоден доповідати з цього питання лише Президентові України. У листі до Прем’єр-міністра Леонід Черновецький назвав розгляд урядом київських питань «фарсом», який, за його словами, має на меті не встановити істину, а лише виконати політичне замовлення.


Таке розпорядження Кабмін ухвалив у середу на відкритому засіданні.

Юлія Тимошенко звинуватила керівництво Київської міської держадміністрації в корупції.

«У Києві давно назріла ситуація, яка просто для пересічних киян сприймається як махрова корупція, абсолютно нахабне нехтування інтересами Києва. Кияни очікують від демократичної команди дострокових виборів мера і дострокових виборів Київради. І мені дуже прикро, що демократична команда, яка йшла на вибори, абсолютно чітко обіцяючи киянам звільнити Київ від цієї корупційної шайки, сьогодні сповідує подвійні стандарти», – заявила Прем’єр-міністр.

Крім того, Кабінет Міністрів звертається до Генпрокуратури з проханням розслідувати діяльність Леоніда Черновецького та до парламенту, щоб той невідкладно розглянув питання про проведення позачергових виборів мера Києва, а також Київської міськради.

Леонід Черновецький мав прийти на засідання уряду, але не з’явився.

Напередодні він заявив, що не звітуватиме перед урядом, а згоден доповідати з цього питання лише Президентові України.

У листі до Прем’єр-міністра Леонід Черновецький назвав розгляд урядом київських питань «фарсом», який, за його словами, має на меті не встановити істину, а лише виконати політичне замовлення.

Народний депутат України від фракції «Наша Україна – Народна самооборона», колишній мер Києва Олександр Омельченко вважає, що Леонід Черновецький відмовився від участі в засіданні Кабінету Міністрів за згодою Секретаріату Президента.

Подібну думку в ефірі Радіо Свобода висловив і секретар Блоку Кличка в Київраді Олександр Григорович.

«Ми зверталися до Президента, до вищих органів державної влади з тим, щоб звернути увагу на проблеми, які існують у місті Києві. На жаль, реакції ніякої не було. Дійсно, там назріли питання, які треба було вирішувати. Вони не вирішувалися. І це стимулювало до таких кроків у діяльності голови Києва і його команди», – заявив він.

Тим часом у Секретаріаті Президента сумніваються, що Віктор Ющенко звільнить Леоніда Черновецького. Складність у тому, що у столиці міський голова є одночасно і головою міської держадміністрації.

За словами першого заступник голови Секретаріату Олександра Шлапака, зробити це Президентові не дозволяє рішення Конституційного Суду.

«Мені важко судити, наскільки виправдане таке рішення. Хоча мені здається, що воно виходить за рамки сьогоднішньої правової конструкції. А саме: є рішення Конституційного Суду, а саме він може і тільки він може тлумачити закон про Кабінет Міністрів, закон про столицю, де чітко записано про те, що на голову адміністрації підписується указ Президента лише на ту людину, яка обрана мером. Як на мене саме закон про столицю і роз’яснення Конституційного Суду, умовно кажучи, в лапки це беру, – є головною «кришою» для сьогоднішньої безвідповідальності Київської адміністрації», – зазначив Олександра Шлапак.

Міжвідомча робоча група, створена при Кабінеті Міністрів для розслідування діяльності Київської міської держадміністрації, виявила масові порушення при видачі земельних ділянок керівництвом міста.

У п’ятницю Верховна Рада вирішила створити тимчасову слідчу комісію для розслідування обставин можливого порушення законів і Конституції посадовцями Київради і Київміськадміністрації.

Матеріали до теми:

• Президент підтримує мера Києва Леоніда Черновецького, вважає секретар Блоку Віталія Кличка в Київраді • Черновецький хоче мати союзницю Тимошенко на відстані?
XS
SM
MD
LG