Доступність посилання

ТОП новини

Долар плаватиме, але недалеко


Тетяна Ярмощук Київ, 27 березня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Сьогодні урядовці запевнили: ситуація на українському валютному ринку стабілізується уже найближчим часом. А у Нацбанку кажуть, що однією з причин падіння курсу долара стала неможливість «Нафтогазу» купувати валюту. Якого курсу долара очікувати українцям? І як ця ситуація впливає на економіку країни та громадян?

(radiosvoboda.ua)
Кабінет Міністрів аналізує ситуацію на валютному ринку і обіцяє, що найближчим часом вона стабілізується. Про це сьогодні заявив міністр економіки Богдан Данилишин. За словами ж першого заступника голови Нацбанку Анатолія Шаповалова, одним із чинників, який дестабілізував ситуацію на міжбанківських торгах, а саме призвів до перевищення пропозиції над попитом, було те, що «Нафтогаз» не міг купувати валюту для оплати імпортованого газу через відсутність контракту на його поставки. Однак тепер НБУ дозволив «Нафтогазу» купувати долари без нього.

На думку ж експерта Українського фондового ринку Владислава Перевишка, найближчим часом курс долара залишатиметься приблизно на нинішньому рівні, стрибків чи то до 4-х чи то 6-ти гривневої позначки очікувати не варто: «Для цього Нацбанк зробить усе. Для цього у нього є великі потужності. Спротив комерційних банків, звичайно, НБУ витримає. Більше того, Нацбанк витримає ще й тому, що комерційні банки не мають зараз великої ліквідності для того, щоб гратися з Нацбанком».

До чого привчає Нацбанк?

Сьогодні українцям варто звикати, що курс долара до гривні буде плаваючим, і це цілком нормальний процес, зазначає фінансовий аналітик Ігор Шпак: «Нацбанк нас почав привчати до думки про те, що залежно від економічної кон’юнктури, залежно від ситуації із платіжним балансом в Україні, залежно від того, чи є ми інвестиційно привабливими чи, навпаки, капітали залишають Україну, залежно від того притоку валюти, який приходить в Україну, і буде коливатися курс національної валюти. Це суперечить здоровій економічній логіці, що долар слабшає на всіх біржових майданчиках світу, але в Україні він чомусь має такий привілейований статус, що він залишається незворушно 5.05».

Не секрет, що у багатьох українців заробітна плата прив’язана до долара, тож його падіння зменшує їхні прибутки. Їм експерти радять: не варто робити різких рухів під час падіння долара, у такому випадку варто просто зачекати.

Нинішня ситуація, кажуть експерти, може дещо позначитися на експортно-імпортних операціях: імпорт з європейських країн для України дорожчатиме, натомість імпорт зі Сполучених Штатів та країн Азії стане дешевшим.

Останнім часом на світових ринках американська валюта почала стабілізуватися після різкого падіння. Нині ж в українських обмінниках курс долара становить десь 4,7 – 4,8 гривні.

Матеріали до теми:

• Почім життя в Україні? (Точка зору) • Проти течії: в українських обмінних пунктах долар і далі слабшає •
XS
SM
MD
LG