Доступність посилання

ТОП новини

Битва за Київ загальноукраїнського масштабу


Юлія Жмакіна Наступ Юлії Тимошенко на київську владу та її ультиматум парламенту щодо постанови про перевибори мера і Київради можуть закінчитися розколом демократичної коаліції, передбачають політичні експерти. Але крім «битви титанів» на горі, є ще інтереси громади Києва, яка, фактично, усунута від процесів, пов’язаних із київською владою.

Київ, 17 березня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Наступ Юлії Тимошенко на київську владу та її ультиматум парламенту щодо постанови про перевибори мера і Київради можуть закінчитися розколом демократичної коаліції, передбачають політичні експерти. Але крім «битви титанів» на горі, є ще інтереси громади Києва, яка, фактично, усунута від процесів, пов’язаних із київською владою.


Вона шантажує і тисне на депутатів, а також стежить за ним. Леонід Черновецький не пропускає жодного нападу Юлії Тимошенко. На звинувачення у тому, що він роздає київську землю – відповідає – та депутати-бютівці і є найбільші землевласники, особливо у тих регіонах, де сила БЮТ у більшості в радах.

Мер Києва у відставку не збирається. Для розгляду у парламенті питання зміни київської влади – не бачить.

Леонід Черновецький заявив: «Сьогодні немає законних підстав, немає висновків жодних комісій для голосування за мою відставку. Немає. Їх не існує. Це перше. По друге, це не передбачається ані Конституцією, ані законами України. Для цього треба довести, що я порушую суттєві якісь речі».

Буквально синхронно подібне висловив у понеділок і Голова Верховної Ради Арсеній Яценюк: «Як киянин я виступаю за проведення дострокових виборів мера міста Києва, як голова Верховної Ради – я вимагаю цього виключно в межах і в спосіб, визначений Конституцією та законами». Спікер каже, що «потрібні рішення комітету, рішення тимчасової слідчої комісії, рішення суду, що набрало законної сили. І це є підставою, щоб парламент ухвалив рішення про дострокові вибори».

На рішення якої саме комісії мав би зважати парламент?

Лише от питання – на рішення якої саме комісії буде зважати парламент. Адже мер Києва один, а комісій дві. Парламентську очолює бютівець Микола Томенко. Президентську – віце-прем’єр Іван Васюник. Сьогодні вперше засідала комісія, створена указом Ющенка (список членів комісії складений главою його Секретаріату Віктором Балогою). На неї прийшов і Леонід Черновецький. Щоправда, його виступ перед комісією для журналістів був закритий. Іван Васюник відкидає будь-яку політичну заангажованість очолюваної ним комісії. І натомість розкриває мету цього службового розслідування.

Іван Васюник: « Метою службового розслідування є з’ясування фактів не виконання паном Черновецьким службових обов‘язків; порушення ним Конституції та законів України, не виконання актів Президента України, Кабінету міністрів України, як підстави внесення ним (Президентом) подання щодо звільнення Леоніда Черновецького з посади голови КМДА».

У парламенті з’являться нові кульки з написом «Ні космосу!»?

Битва за Київ – справа владної еліти, а не громади Києва, наголошує політичний експерт Ігор Жданов і звертає увагу на іншу проблему.

Ігор Жданов: «У нас є старий Закон про всеукраїнський місцевий референдум 1991 року. І за ним практично неможливо провести референдум по довірі міському голові. Оскільки всі ці ініціативні групи, які хочуть організувати референдум щодо недовіри меру, реєструє сам мер. Тому логічно було б сказати, що замість того, щоб влаштовувати зараз політичну кризу, можливо, зараз варто прийняти новий закон, який унормував би проведення місцевого референдуму з довіри до київського мера».

Тим часом фракція Партії регіонів заявляє, що розгляд питання про переобрання київської влади доцільний після того як комісії, що перевіряють на предмет зловживань команду Черновецького, оприлюднять свої результати. Як припускають, оглядачі таку ж позицію займатимуть і народні депутати з «Нашої України – Народної самооборони», близькі до глави Секретаріату Президента. У такому разі бліцкриг Юлії Тимошенко у парламенті провалиться. І в ньому можуть з’явитися нові кульки з написом «Ні космосу!»

Матеріали до теми:

• У вівторок Верховна Рада розгляне усі коаліційні питання – голова фракції БЮТ • Парламентські плани. У кожного свої • Юлія Тимошенко: БЮТ не братиме участі в роботі Верхівної Ради доти, доки не буде ухвалено постанову про проведення дострокових виборів мера Києва

• Віктор Ющенко відсторонив Леоніда Черновецького від виконання обов''язків голови Київської міськадміністрації на 15 днів • Усім мерам мер. Що стоїть за намірами усунути Леоніда Черновецького з посади керівника столиці? • Мер Києва проти Прем’єра. За кого Президент?
XS
SM
MD
LG