Доступність посилання

ТОП новини

Експерти аналізують основні перемоги і поразки уряду Юлії Тимошенко за перші 100 днів роботи


Найбільшою перемогою уряду Юлії Тимошенко за перші 100 днів його роботи є, передусім, «реалізація найрезонансніших виборчих обіцянок – ліквідація газового посередника, перевибори в Києві, повернення заощаджень в Ощадбанку СРСР», – заявив професор політології «Києво-Могилянської Академії» Олексій Гарань.

Найбільшою перемогою уряду Юлії Тимошенко за перші 100 днів його роботи є, передусім, «реалізація найрезонансніших виборчих обіцянок – ліквідація газового посередника, перевибори в Києві, повернення заощаджень в Ощадбанку СРСР», – заявив професор політології Національного університету «Києво-Могилянська Академія» Олексій Гарань.

У свою чергу, експерт Школи політичної аналітики при Києво-Могилянській академії Сергій Кисельов пояснив, що саме ці заходи є найважливішими з точки зору пересічного громадянина. «Незважаючи на тимчасове обмеження постачання газу в Україну, цю зиму країна перезимувала без нових «алчевськів». Уряд вже зміг виплатити більше 3 мільярдів гривень з вкладів – це майже стільки, скільки було виплачено за усі роки незалежності України. А прецедент із відставкою мера Черновецького є знаковим у зв’язку із масовими порушеннями земельного законодавства, що турбують українців майже в усіх регіонах України», – сказав Кисельов.

На його думку, до позитивних здобутків уряду за перші 100 днів можна також додати долучення України до Світової організації торгівлі, запровадження єдиного тестування для випускників шкіл, пришвидшення росту реальних доходів громадян порівняно з динамікою минулого року, а також зростання надходжень держбюджету на 37% і перевиконання плану по загальному фонду бюджету в січні-лютому на 7,7% (в т.ч. за рахунок боротьби із контрабандою).

Водночас, найбільшими невирішеними проблемами за цей період, на думку Олексія Гараня, є, «по-перше, інфляція, яка лишилася у спадщину від минулого уряду. Починаючи з вересня 2007 року нижче 2% щомісячна інфляція не опускалася. Як і в інших країнах, найбільшими ризиками тут залишаються ціни на продукти харчування і на паливо. Її подолання вимагає спільних зусиль уряду, Президента, Національного банку України. По-друге, поки що не вдалося змінити керівництво Фонду держмайна, Антимонопольного комітету, Генпрокуратури. І, по-третє, це, мабуть, найважливіше – політичні конфлікти між Секретаріатом Президента і урядом і, внаслідок цього, нестабільність парламентської коаліції».

До переліку цих проблем Сергій Кисельов додав збереження у цьому році призову до армії та пільг для народних депутатів, а також певну мобілізацію «біло-блакитного» електорату через питання приєднання України до Плану дій щодо членства в НАТО і через мовні питання (зокрема, обов’язкове дублювання іноземних фільмів українською). Хоча, як зазначив експерт, у гуманітарні і військові питання прем’єр намагається не втручатися, оскільки це парафія Президента України.

Матеріали до теми:

• Юлія Тимошенко задоволена роботою Кабінету Міністрів за перші 100 днів його діяльності • 100 днів урядування Тимошенко: здобутки і прорахунки (Точка зору)
XS
SM
MD
LG