Доступність посилання

ТОП новини

Яким бачать європейці майбутнє ділових стосунків з Україною?


Віталій Єреміца Брюссель 12 березня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Вступ України до СОТ та проект створення зони вільної торгівлі з Євросоюзом, безумовно, внесуть свої корективи в український бізнес. Вочевидь, це потребуватиме розробки нової економічної стратегії як для всієї української економіки, так і для кожного окремого підприємства, що працюватиме з Європою. Як бачать майбутні ділові стосунки між Україною та європейськими країнами самі європейці? Про це Радіо Свобода спробувало дізнатися у заступника Міністра закордонних справ Королівства Бельгія, офіційного представника цієї установи при євроінституціях та експерта з питань відносин ЄС із країнами Східної Європи Томою Ламбером.

Брюссель, 12 березня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Вступ України до СОТ та проект створення зони вільної торгівлі з Євросоюзом, безумовно, внесуть свої корективи в український бізнес. Вочевидь, це потребуватиме розробки нової економічної стратегії як для всієї української економіки, так і для кожного окремого підприємства, що працюватиме з Європою. Як бачать майбутні ділові стосунки між Україною та європейськими країнами самі європейці? Про це Радіо Свобода спробувало дізнатися у заступника Міністра закордонних справ Королівства Бельгія, офіційного представника цієї установи при євроінституціях та експерта з питань відносин ЄС із країнами Східної Європи Томою Ламбером.


Р.С.: Яким Вам бачиться майбутнє відносин між Україною та Євросоюзом у контексті проекту створення Вільної економічної зони?

Т.Л.: Насамперед зазначу: щойно відбулися дві події, які матимуть позитивні наслідки у майбутніх ділових стосунках – це двостороння угода про вихід на ринки між ЄС та Україною. Передусім, це було необхідним елементом для членства України в Світовій організації торгівлі. Й інша подія – це, власне, вступ України до СОТ. Ці дві речі важливі у тому сенсі, що наразі Україна стає членом багатосторонньої, правової системи економічних відносин. Отже, це дасть позитивний поштовх українській економіці та її партнерам не лише в Європі, а й далеко за її межами. Вже самий факт входження до цієї системи забезпечить цим стосункам стабільні, послідовні та легальні рамки. А це саме ті умови, в яких уже успішно працюють всі представники європейського бізнесу.

Р.С.: Складається враження, що представники європейського бізнесу мають свою уяву про український ринок. Насамперед, для них він є непередбачуваним. Чи Ви вважаєте так само?

Т.Л.: Впевненість та передбачуваність є дуже важливими елементами для бізнесу. Та я переконаний, що наразі зроблено дуже позитивний перший крок, і переговори, що тепер ведуться між Євросоюзом та Україною, є початком поступу, що, зрештою, призведе до економічних успіхів. Мені важко сказати, у що це переросте, проте я впевнений, що від цього матимуть користь усі.

Р.С.: Чого слід очікувати представникам українського бізнесу?

Т.Л.: Українські бізнесмени досить швидко відчують переваги діяльності у законній та багатовекторній системі. Основною характерною рисою цієї системи є те, що бізнес та ринки найбільших та найвпливовіших країн стають ближчими. Всі вигоди економічних відносин та стандартів мають поширюватися на всіх членів СОТ. Це означатиме, що українські підприємці, з користю для себе, теж стануть частиною цих стандартів. Я переконаний, що це надасть поштовху та відчинить двері економічним відносинам українців із рештою світу.

Р.С.: Вочевидь, це має також задовольнити інтереси операторів європейського бізнесу...

Т.Л.: Звичайно. По-перше, європейські ділові кола, звичайно ж, скористаються із розширення вже й наразі дуже розлогої системи Світової організації торгівлі. По-друге, слід зазначити, що Україна – це не неабиякий член СОТ, а дуже важливий, новий партнер та сусід Європейського Союзу. До того ж – це країна, що має великий економічний потенціал. Я глибоко впевнений, що представники європейського бізнесу проявлять жвавий інтерес щодо виходу на український ринок.
XS
SM
MD
LG