Доступність посилання

ТОП новини

Про ліквідацію наслідків катастрофи у Керченській протоці та Чорнобиль говорив у Брюсселі керівник МНС України


Віталій Єреміца Брюссель 17 березня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Про ліквідацію наслідків катастрофи у Керченській протоці говорив сьогодні у Брюсселі міністр з питань надзвичайних ситуацій Володимир Шандра. Також він зустрівся з єврокомісаром з питань довкілля та цивільного захисту Ставросом Дімасом, щоб говорити про Чорнобиль та спільний захист населення від екологічних та техногенних катастроф.

Реакція європейських експертів із ліквідації екологічних катастроф на морі заспокійлива. За словами Пана Шандри, вони високо оцінили роботу українських рятівників з очищення Керченської протоки та узбережжя Чорного моря від наслідків нафтового забруднення. Як відомо, у листопаді минулого року у результаті шторму в Азово-Чорноморській акваторії сталися аварії 13 морських суден, а з російського танкера «Волгонефть – 139» у море вилилася велика кількість нафти.

Пан Шандра розповів, що зібрано 5 з половиною тисяч тонн суміші мазуту із піском, і завтра буде вирішено, де і як провести його захоронення. Проте існує декілька застережень, що можуть зірвати курортний сезон.

«У нас є досить серйозні застереження стосовно того, чи є на дні протоки мазут і чи з потеплінням води не підніматиметься він на поверхню. І чи не буде зірваний туристичний сезон. Я думаю, ми прикладемо всі сили, щоб туристичний сезон у Криму з боку Керченської протоки зірваний не був. Ми ведемо посилений моніторинг за нафтовими плямами, якщо вони з’являтимуться, і будемо оперативно їх ліквідовувати»,— переконує Володимир Шандра.

Єврокомісія взяла на себе фінансування проведення багатогалузевої оцінки заподіяної катастрофою шкоди та потреб для середньо- і довгострокового відновлення екосистеми регіону.

Раніше Комісар з питань зовнішніх відносин і європейської політики сусідства Беніта Ферреро-Вальднер і Комісар з питань довкілля та цивільного захисту Ставрос Дімас заявили, що Чорне море одне на всіх, а Євросоюз «обопільно зацікавлений разом з іншими прибережними країнами уникати розбалансування його вразливої екосистеми».

Жоден із проектів у Чорнобильській зоні, фінансованих ЄС, не завершений

Голова МНС України зустрівся із єврокомісаром Ставросом Дімасом. Йшлося про організацію спільного цивільного захисту населення відповідно до нової посиленої угоди про співробітництво Україна – ЄС. І, звичайно ж, сторони торкнулися Чорнобильських проектів.

З одного боку, це технічні та фінансові питання побудови нового безпечного конфайнменту над об''єктом «Укриття». Міністр зазначив, що до осені має завершитися проектування нового конфайнменту, що здійснюється інженерами французької компанії «Новарка» і розпочнеться будівництво.

З іншого – проблеми із завершенням будівництва сховища та комплексів із переробки та зберігання радіоактивних відходів, розпочатих минулими роками.

Як повідомив Радіо Свобода голова Генеральної дирекції «Європейд» Єврокомісії Жан-Поль Юлія, що відповідає за реалізацію та фінансування Чорнобильських проектів, євроексперти довго вагалися, шукаючи компетентних виконавців цих проектів. За його словами, запізнення у їх реалізації викликане передусім їхньою складністю.

Жан-Поль Юлія: «Ці проекти є досить складними. Технічний та економічний контексти, а також факт запізнення далі ускладнюють їх втілення. Та вони все ж посуваються. Також додають труднощів проблеми регуляторні, проблеми управління проектами та проблеми об''єднання всіх необхідних фондів для їх завершення».

На сьогодні жоден із чорнобильських проектів, фінансованих Європейським банком реконструкції та розвитку і здійснюваних під керівництвом європейських фахівців з атомної галузі, не був завершений. Тільки сховище для відпрацьованого ядерного палива, проектування якого було розпочате ще у 90-х роках, за словами Жана-Поля Юлії, можливо буде введене у дію наприкінці 2008 року.
XS
SM
MD
LG