Доступність посилання

ТОП новини

До київського візиту президента Буша


Юрій Дулерайн Нью-Йорк, 31 березня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – 1-го квітня Президент Сполучених Штатів Джордж Буш відвідає Україну. У Києві він проведе переговори з Президентом Віктором Ющенком.Основна мета поїздки, за словами самого президента США, — наголосити на ідеї єдності вільної демократичної Європи напередодні саміту НАТО у Бухаресті.

В американській столиці вважають, що членство України у НАТО зміцнить місце молодої демократичної країни у європейській спільноті. Одначе ключові європейські держави, Франція та Німеччина, виступають проти надання Україні та Грузії статусу кандидатів, бо, як вважають, не хочуть дратувати Росію.... Цікаво, що ліберальна газета «Вашингтон Пост» у редакційній статті закликає президента Буша під час саміту НАТО «наполягати, щоб альянс прийняв ті дві загрожені (Росією) демократичні країни».

Чи змінилося ставлення США до України, якщо порівняти 8 років президентського правління Білла Клінтона, демократа, і 7 років - Джорджа Буша, республіканця? Тут варто було б почати відлік навіть не від Клінтона, а від його попередника – президента-республіканця Джорджа Буша-батька. Влітку 1991-го року, напередодні спроби перевороту у Москві, що, як відомо, сприяло розвалові радянської імперії, Буш-батько, виступаючи в українському парламенті, фактично агітував проти відокремлення України, вбачаючи в такому кроці небезпеку «самовбивчого націоналізму».

Одразу після придушення путчу Україна проголосила незалежність. Американські українці назвали невдалу промову Буша-батька «котлетою по-київськи». Наступного, 1992-го року під час президентських виборів «котлета по-київськи» коштувала президентові багатьох голосів виборців східноєвропейського походження.

Стосунки дружні стали тісними

У січні 1993 року у Білому домі оселився Білл Клінтон. Між Україною та США, на додаток до дипломатичних, встановилися дружні стосунки. Цьому сприяло зокрема те, що Україна відмовилася від ядерної зброї. Упродовж свого президентства Клінтон тричі відвідував Україну. Він обстоював фінансову допомогу молодій демократії.

Цю традицію президент Джордж Буш-молодший успадкував і поглибив. Україна у 2003 – 2005-му роках надіслала армійський підрозділ до складу коаліційних сил в Іраку. Американці високо поціновують цей дружній та союзницький крок. Українські миротворчі контингенти служать у Косові та Лівані. Взаємини дружні стали тісними. Загальний обсяг американської допомоги Україні за роки незалежності, як в економіці, так і у військовій ділянці, сягнув, за підрахунками, майже мільярда доларів. Коли 3 роки тому Віктор Ющенко приїхав до Вашингтона, його зустрічали як героя Помаранчевої революції. Він виступив на об”єднаному засіданні обох палат Конгресу. Для іноземного державного діяча це вважається особливою честю, її резервують лише для найближчих друзів і союзників. Небагато закордонних лідерів удостоювалися такого привілею.

У січні цього року, виголошуючи у Конгресі доповідь «Про становище країни», Буш назвав події Помаранчевої революції в Україні прикладом вимог народу провести справедливі й чесні вибори. «Ці зображення свободи надихали нас», – сказав Буш.

Українських лідерів з ініціативи США запросили взяти участь у саміті НАТО у Бухаресті для обговорення співпраці, хоча перспективи вступу України до НАТО залишаються, треба визнати, проблематичними.
XS
SM
MD
LG