Доступність посилання

ТОП новини

Дмитро Медведєв обраний президентом Росії


За попередніми даними ЦВК, перший віце-прем’єр Дмитро Медведєв набрав понад 70 відсотків голосів. Перемога віце-прем’єр-міністр Медведєва була очевидною для оглядачів заздалегідь. Його висунув на свого наступника чинний президент Росії Володимир Путін, якому Конституція забороняє балотуватися втретє поспіль.


За попередніми даними ЦВК, перший віце-прем’єр Дмитро Медведєв набрав понад 70 відсотків голосів.

У найближчого суперника Медведєва, лідера комуністів Геннадія Зюганова понад 17 відсотків. За голову Ліберально-демократичної партії Володимира Жириновського проголосували 9 відсотків російських громадян, а за голову Демократичної партії Андрія Богданова – трохи більше одного відсотка.

Активність виборців склала майже 70 відсотків.


Перемога віце-прем’єр-міністр Медведєва була очевидною для оглядачів заздалегідь. Його висунув на свого наступника чинний Президент Росії Володимир Путін, якому Конституція забороняє балотуватися втретє поспіль.

Медведєв у відповідь заявив, що в разі перемоги призначить Путіна прем’єр-міністром.

Ще напередодні голосування правозахисники заявляли, що Медведєв переможе інших кандидатів із великим відривом завдяки контролеві Кремля над більшістю засобів інформації, в першу чергу над телебаченням.

За перебігом виборів у Росії спостерігали понад мільйон російських і лише 235 міжнародних спостерігачів.

Спостерігачі від Парламентської Асамблеї Ради Європи заявили, що вибори президента Росії піддають сумніву розвиток демократії в країні.

Вони стверджують, що російська влада не створила рівного доступу кандидатів до ЗМІ і посилила умови реєстрації кандидатів.

Голова Центрвиборчкому Росії Володимир Чуров відмовився визнати порушення під час голосування, пославшись на відсутність доказів.

«Подальший ступінь прозорості – це що, я маю змусити членів виборчих комісій працювати голими? Ймовірно, у цьому полягає зміст рекомендацій місії спостерігачів ПАРЄ. Жодна місія спостереження не піддала сумніву чесність цих виборів і їхнє проведення у цілковитій відповідності до законодавства і Конституції Російської Федерації, а вони, за оцінками вельми авторитетних правознавців, є одними з провідних в Європі», – заявив Володимир Чуров.

Раніше Організація з безпеки і співробітництва в Європі відмовилася посилати спостерігачів до Росії через суворі обмеження, які запровадили на діяльність західних спостерігачів у Російській Федерації.

******** Посол Росії в Українi задоволений тим, що при владi в Росiйськiй Федерацiї залишиться та ж сама команда.

На прес-конференцiї в недiлю в Києвi Вiктор Черномирдiн висловив сподiвання, що кiстяк команди «в основному збережеться».

За словами Черномирдiна, кандидат у президенти Росiї Дмитро Медведєв є прагматичним полiтиком, який «дуже пiдходить» для роботи на посадi глави держави.

Віктор Черномирдiн нагадав, що Дмитро Медведєв запропонував чинному президенту Володимиру Путiну обiйняти посаду прем''єр-міністра Росiї i той дав згоду. «Йому (Путiну) буде не легше, а навiть тяжче на цiй посадi, але з його боку це благородний вчинок в iм''я Росiї, – зазначив посол.

При цьому вiн не виключив, що Володимир Путiн через чотири роки балотуватиметься на посаду президента.

Віктор Черномирдiн також сподiвається, що в українсько-російських вiдносинах змiни будуть лише на краще.

За словами посла, Україна зараз переживає «певною мiрою» перiод, через який Росiя пройшла в серединi 90-х рокiв. Зокрема це стосується вiдсутностi взаємодiї мiж гiлками влади. «Головне – не затягувати цей процес, оскiльки це дуже серйозно вплине на людей», – зазначив Віктор Черномирдiн.

Матеріали до теми:

• Віктор Ющенко привітав Дмитра Медведєва з «переконливою» перемогою на президентських виборах у Росії • Європейські держави вітають Дмитра Медведєва з перемогою на президентських виборах у Росії, але мають застереження • Президент Франції став першим із західних лідерів, хто привітав Дмитра Медведєва з перемогою на президентських виборах у Росії • Вибори Президента Росії ставлять під сумнів розвиток демократії в країні, заявили спостерігачі від Парламентської Асамблеї Ради Європи • Майбутній Президент Росії Дмитро Медведєв заявив, що продовжуватиме курс свого попередника Володимира Путіна • Кандидат на президента Росії Геннадій Зюганов має намір оскаржувати результати президентських виборів

XS
SM
MD
LG