Доступність посилання

ТОП новини

Чи означає розблокування парламенту початок роботи?


Тетяна Ярмощук Друге засідання після семитижневого блокування. Сьогодні народні депутати знову зберуться у сесійній залі парламенту. Проте чи вистачить у коаліції голосів ухвалити бодай якісь рішення? І чи має нинішня більшість фізичних 226 голосів? Учора, після семитижневої перерви, парламентська робота була розблокована. Компромісом стало ухвалення постанови, в якій мовиться, що рішення про вступ України в НАТО має ухвалюватися за результатами референдуму.

Сьогодні народні депутати знову зберуться у сесійній залі парламенту. Проте чи вистачить у коаліції голосів ухвалити бодай якісь рішення? І чи має нинішня більшість фізичних 226 голосів? Учора, після семитижневої перерви, парламентська робота була розблокована. Компромісом стало ухвалення постанови, в якій мовиться, що рішення про вступ України в НАТО має ухвалюватися за результатами референдуму.


Робота Верховної Ради розблокована, з сесійної зали зникли кульки, але парламент все одно не виглядає дієздатним. Цього разу проблема у відсутності у коаліції необхідних 226 голосів. Однак коаліціянти запевняють, що голоси є, просто депутати час від часу не встигають приходити вчасно.

Представниця «Нашої України – Народної самооборони» Лілія Григорович зауважила: «Знаковим було голосування по ратифікації Статуту ГУАМ, за це голосували виключно НУНС та БЮТ і було 226 голосів. На превеликий жаль, дехто із наших колег з’явився у залі під кінець голосування. Внесення законопроектів про недоторканність ішли першими, а ГУАМ – це було останнє питання порядку денного, тому люди просто фізично з’явилися у залі. Звичайно, ніхто з нас не може гарантувати, що не попаде в аварію, не отримає інсульту чи, борони Боже, ще чогось. Це тривожна більшість, але вона є, і вона працює».

«Важко говорити, що коаліція може існувати, як єдиний організм»

Окрім цього, парламентсько-урядова більшість не виглядає однорідною, тож консолідовані рішення всередині цієї більшості ухвалюються непросто. Експерти виділяють у ній кілька таборів.

Так, Кость Бондаренко зазначив: «Є табір Юлії Тимошенко. Є, як мінімум, три табори НУНС. Перший – це табір Балоги-Петьовки. Другий – це табір «Народної самооборони». І третій – це решта «Нашої України». Тому, я думаю, що у даній ситуації важко говорити, що коаліція може існувати, як єдиний організм. Скоріше за все, це коаліція БЮТ із політичною силою і з невизначеним статусом, і невизначеною платформою».

Що ж може зробити нинішню коаліцію дієвою? На думку політичного експерта Олександра Палія, це може бути чи то формальне, чи то неформальне приєднання до більшості Блоку Володимира Литвина.

«227 голосів – це не надто великий запас. Тож ці 20 депутатів якраз би і забезпечили по низці важливих для всієї країни питань результативні голосування», – наголошує Олександр Палій.

Матеріали до теми:

• Верховна Рада відкрила засідання і вирішила, що рішення про вступ України до НАТО мають ухвалювати за результатами референдуму

• «Народна самооборона» звинувачує Арсенія Яценюка у «підіграванні» Партії регіонів • Олександр Лавринович: У нинішніх умовах найвірогіднішим сценарієм є розпуск парламенту • Коаліція сьогодні спробує відкрити сесію Верховної Ради попри блокування трибуни – Іван Кириленко • Партія регіонів вирішила проводити масові акції протесту проти «втягування України в НАТО» • Куди заведе бездіяльність парламенту? • Чи спроможна Верховна Рада розблокуватися? (аналіз)

• Лідери фракцій у вівторок не дійшли згоди щодо розблокування роботи парламенту, Арсеній Яценюк пропонує до середи підготувати узгоджене рішення щодо НАТО • Віктор Ющенко може розпочати консультації щодо розпуску парламенту, якщо він найближчими днями не відновить роботу – секретар РНБО • Чи припинить сьогоднішній день шеститижневе блокування роботи парламенту? • Демократична коаліція у Верховній Раді підтвердила свою готовність підписати «Протокол порозуміння», тоді як опозиція висуває нові вимоги • Угода чи подальше блокування Верховної Ради? • Арсеній Яценюк: Робоча група узгодила текст політичної угоди про розблокування роботи парламенту
XS
SM
MD
LG