Доступність посилання

ТОП новини

«Опозиційний уряд» стурбований можливим ростом цін на газ для України


За словами голови тіньового Кабінету Міністрів Віктора Януковича, це може викликати кризу промислового виробництва. Натомість Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко впевнена, що Україна цього року втримає цiну на газ у 179,5 доларів за тисячу кубів.

За словами голови тіньового Кабінету Міністрів Віктора Януковича, це може викликати кризу промислового виробництва.

«Останніми днями розповсюджується інформація щодо можливого підвищення ціни на газ до 321 долара за тисячу кубічних метрів. Якщо це станеться – це не просто складна ситуація, це загроза реальної промислової кризи. Щоб уникнути цього ми пропонуємо забезпечити дієвий парламентський контроль за роботою Кабінету Міністрів. Ми наполягаємо на проведенні парламентських слухань з питань енергетичної безпеки».

Натомість Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко впевнена, що Україна цього року втримає цiну на газ у 179,5 доларів за тисячу кубів. Водночас вона не виключає можливості подорожчання газу з наступного року. Але про це, за словами Прем’єра, можна говорити лише після завершення переговорів.

Черговий раунд газових переговорів сьогодні в Москві ведуть представники українського «Нафтогазу» з російським «Газпромом».

Ситуація ускладнена тим, що вчора Туркменистан, Казахстан і Узбекистан домовилися продавати свій газ «Газпрому» за європейськими цінами з наступного року. Саме цей, так званий «середньоазійський газ» є основною частиною газу, який закуповує Україна.

Для європейських споживачів ціна газу становить близько 378 доларів за тисячу кубометрів.

Щоразу перед збільшенням ціни імпортованого до України газу експерти прогнозували падіння української економіки. Проте, наприклад, за лютий цього року Державний комітет статистики зафіксував ріст промислового виробництва на 11,5 відсотків порівняно з минулий роком.

Матеріали до теми:

• Юлія Тимошенко: Україна закликає Росію дотримуватися поступового підвищення цін на газ • Із 2009 року середньоазійський газ продаватимуть іншим країнам за «європейськими цінами» • Олексій Івченко: Українська економіка і сьогодні готова купувати газ за європейськими цінами • Юлія Тимошенко припускає, що ведуться кулуарнi переговори про пiдвищення цiни за газ, на якi її уряд не давав директив • Україна купуватиме газ по 179,5 доларів протягом усього 2008 року – речник «Нафтогазу» • Олександр Турчинов: Україна не планує порушувати в Москві питання про підвищення ціни на транзит газу • Газові переговори тривають • Віктор Ющенко називає брехнею повідомлення, що він домовлявся з Путіним про ціну на газ для України у 312 доларів • Президент зняв гриф секретності з директив делегації України на переговори з Росією з питань переходу на прямі поставки газу • Віктор Балога: Юлія Тимошенко спотворила зміст домовленостей Президентів України та Росії в листі до Віктора Ющенка • Тимошенко не збирається повністю виконувати газові домовленості Ющенка і Путіна • «Газпром» домовився з «Нафтогазом» і зняв обмеження на газ для України
XS
SM
MD
LG