Доступність посилання

ТОП новини

Ющенко їде відкривати «Рік України в Казахстані»


Мар’яна Драч Прага, 5 березня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Щоб зміцнити економічні контакти та відкрити «Рік України у Казахстані» Президент Віктор Ющенко сьогодні вирушає з офіційним візитом до Астани.

Нині Україна посідає четверте місце серед торговельних партнерів Казахстану, а Казахстан для України за обсягами торгівлі у світі на шостому місці. Якщо Україна продає казахам переважно устаткування, металопродукцію і продукти харчування, то левова частка казахського експорту – нафта. На тлі енергетичного конфлікту з Росією доступ до енергоносіїв з Середньої Азії набуває для України особливої ваги, передовім щоб наповнити нафтогін «Одеса-Броди».

В інтерв’ю Радіо Свобода експерт Центру Разумкова Володимир Омельченко зазначив: «Казахстан має одні з найбільших запасів нафти і газу в Середній Азії. Видобуток нафти весь час збільшується, і після того, як буде введене в розробку родовище «Кашаган», приблизно в 2011-12 роках, Україна повинна цим скористатися».

«Якщо у Москві йде дощ, то в Астані відкривають парасольки»

Але зробити це буде непросто, вважає директор Казахстанської редакції Радіо Свобода Мергат Шаріпжанов: «В Казахстані популярна приказка: якщо у Москві йде дощ, то в Астані відкривають парасольки. Багато що Казахстан робить не дивлячись на Москву і самостійно продає нафту за кордон. Але в делікатних питаннях, коли Росія веде політичну гру щодо України чи Грузії, в такій ситуації Назарбаєв без огляду на тандем Медведєва-Путіна, мабуть, конкретних рішень ухвалювати не буде. Хоча певні домовленості на перспективу можливі».

Під час візиту до Астани Президент України має взяти участь в укрансько-казахстанському бізнес-форумі, де зокрема, буде йти мова і про енергетичну співпрацю.

Крім цього, в Астані відкриють пам’ятник Тарасові Шевченкові. Так офіційно розпочнеться «Рік України в Казахстані». Місцева українська громада вважає, що у цей рік треба активніше домагатися, щоб офіційна Астана визнала Голодомор 30-х років геноцидом українського народу, так як це зробила низка інших держав. Про це, зокрема, ітиме мова на зустрічі Ющенка з представниками української громади у Казахстані.
XS
SM
MD
LG