Доступність посилання

ТОП новини

Казахстан має намір збільшити постачання нафти й газу до України, але потрібна згода Росії


Казахстан готовий постачати нафту до України, але необхідно домовитись із російським транзитером, заявив Президент Нурсултан Назарбаєв після зустрічі з головою української держави Віктором Ющенком в Астані. Нурсултан Назарбаєв, говорячи про проект «Одеса – Броди», наголосив, що існує ще багато невирішених питань. «Питання „Одеса – Броди“ залишається відкритим», – сказав він і ще раз наголосив, що потрібно домовлятися з російською стороною, щоб нафта потрапила в Одеський порт. Президент України перебував у Казахстані з дводенним офіційним візитом.


Казахстан готовий постачати нафту до України, але необхідно домовитись із російським транзитером, заявив Президент Нурсултан Назарбаєв після зустрічі з головою української держави Віктором Ющенком в Астані.

За словами казахстанського керівника, проблема полягає у транспортуванні палива до чорноморських портів. Для цього Казахстан наразі користується нафтопроводом російської компанії «Транснєфть».

«Що стосується „Транснєфті“, то нам треба разом із Росією на трьох домовлятися щодо цього питання», – заявив Нурсултан Назарбаєв

За його словами, можливий і альтернативний варіант – транспортувати паливо через Баку, – але цей трубопровід потребує модернізації.

«Ми чітко розуміємо зацікавленість України в енергоносіях. Маючи величезні запаси і можливості у майбутньому збільшувати видобуток нафти і газу, Казахстан потенційно може задовольнити цю потребу», – сказав Назарбаєв.

У відповідь український Президент заявив, що Україна зацікавлена в збільшенні обсягів постачання каспійської нафти, оскільки це дасть можливість запустити в прямому напрямку нафтогін «Одеса – Броди».

«Проект „Одеса – Броди“ передбачає поставки каспійської нафти до центру Європи, тому ми розглядаємо його як безальтернативний. Жоден із наявних проектів не передбачає забезпечення європейських споживачів каспійською нафтою цим найкоротшим шляхом», – вважає Віктор Ющенко.

Президент України заявив, що на травневому енергетичному саміті в Києві буде надано техніко-економічне обґрунтування цього проекту. Також він повідомив, що найближчим часом здійснять експериментальне прокачування цим нафтопроводом «із трьох нових напрямів».

Натомість Нурсултан Назарбаєв, говорячи про проект «Одеса – Броди», наголосив, що існує ще багато невирішених питань. «Питання „Одеса – Броди“ залишається відкритим», – сказав він і ще раз наголосив, що потрібно домовлятися з російською стороною, щоб нафта потрапила в Одеський порт.

Водночас обидві країни мають намір розвивати співпрацю у сфері транспортування казахстанської нафти до Європи, мовиться в спільній заяві двох Президентів, яку вони підписали після двосторонньої зустрічі.

Віктор Ющенко назвав співпрацю України і Казахстану у галузі енергетики «пріоритетом номер один».

Він також сказав, що Україна готова надати Казахстанові «будь-яке місце на своїй території» для будівництва нафтопереробного заводу.

Президент України перебував у Казахстані з дводенним офіційним візитом. Учора він офіційно відкрив Рік України в Казахстані.

Сьогодні ж Віктор Ющенко вирушив із офіційним візитом до Таджикистану.

Матеріали до теми:

• Україна та Казахстан мають намір розвивати співпрацю у сфері транспортування казахстанської нафти до Європи • Віктор Ющенко називає співпрацю України і Казахстану у галузі енергетики пріоритетом номер один • Візит Ющенка до Казахстану: «розмови на майбутнє» • Ющенко їде відкривати «Рік України в Казахстані»
XS
SM
MD
LG