Доступність посилання

ТОП новини

Василь Базів: «Хай Путін лякає ракетами – він забезпечує Україні стовідсоткове голосування за вступ до НАТО»


Людмила Ваннек Прага, 5 березня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Партія регіонів – проросійська сила, якою керує Федеральна служба безпеки Росії, але на виконанні російської інструкції боротися проти НАТО вона втрачає прихильність виборців, заявив в інтерв’ю Радіо Свобода професор глобалістики Міжнародного університету «Україна» Василь Базів.

Р. С.: Говорячи про парламентську кризу в Україні, експерти бачать здебільшого три варіанти шляхів виходу з неї: розпуск Верховної Ради, переформатування коаліції і пряме президентське правління. А скільки шляхів бачите Ви?

В. Б.: Перш ніж говорити про вихід із ситуації, треба сказати, що відбувається. Здебільшого, або взагалі завжди, в тлумаченні процесів в Україні треба виходити із зовнішніх, геополітичних, а не з внутрішніх факторів. А зовнішній фактор полягає ось у чому: Україна стоїть однією ногою в НАТО, процес вступу перейшов у практичну площину, і все, що відбувається в Україні в стінах парламенту, це боротьба проросійських сил за те, щоб не допустити розгляду українського питання на Бухарестському саміті НАТО. От у чому причина. Тому почекаємо до 5 квітня (саміт НАТО в Бухаресті закінчується 4 квітня – Р. С.), парламент може бути до того часу заблокований, а після 5 квітня в Україні буде абсолютно нова історична реальність і політична якість, і тоді вже можна буде таким чи іншим чином, як кажуть, «розрулювати» внутрішньополітичні процеси».

Р. С.: В Україні також лунають думки, що цю кризу спланували спільно різні політичні сили з метою масштабного перерозподілу власності і енергоносіїв. Як Ви це бачите?

В. Б.: Я наполягаю на тому, що будь-які інтереси внутрішні (кланові, олігархічні, регіональні, політичні) – це все другорядне. Першорядне – це не допустити розгляду українського питання, і проросійські сили, в першу чергу Партія регіонів, просто реалізовують на практиці інструкцію (російської) ФСБ. От що відбувається. Пора про це говорити відкритим текстом, а не ховати голову в пісок і займатися «страусовою політологією».

Р. С.: У нашій програмі нещодавно експерт із військових питань (Сергій Згурець – Р. С.) висловив думку, що своїми кроками щодо України Росія навіть допомагає їй наблизитись до НАТО, бо ті країни, які були проти членства України, тепер стануть на її бік і підтримають Україну з Планом дій. Чи Ви погоджуєтесь із такою думкою?

В. Б.: Безумовно! Одна безвідповідальна і неграмотна заява Путіна про те, що він націлить ракети на Україну, – і, як наслідок, одностайне голосування в Сенаті США за резолюцію на підтримку вступу України в НАТО. Наслідок! Я гадаю, що Путіна з такими заявами треба зараз запросити в Україну, організувати йому вояж українськими містами й селами — хай він проголошує те, як він буде розвертати ракети, і голосування за вступ до НАТО буде стовідсотковим!

Р. С.: На закінчення повернімося до ситуації в українському парламенті. Чи громадяни України можуть якось вплинути, щоб ця ситуація змінилась?

В. Б.: Українські громадяни тричі впливали на ситуацію, на вектор розвитку історії, у 2002-му, 2006-му і 2007-му роках – тричі на виборах підтверджуючи свою позицію. А саме: вони проголосували за європейську, євроатлантичну ідею. І зараз немає жодної потреби в тому, щоб проводити референдум, як на цьому наполягає, за інструкцією з ФСБ, Партія регіонів… До речі, те, що відбувається зараз із Партією регіонів, це якраз і є референдум. Вони борються з НАТО, і відповідно стрімко падає їхній рейтинг – із 43 відсотків він уже опустився до менше ніж 20 відсотків. От вам референдум у дії! Чим сильніше політична сила бореться з НАТО, тим вона стає менш впливовою і менш популярною в суспільстві. Суспільство вже реагує відповідним чином! Але ще раз кажу: треба мати на увазі, що головний вибір, зроблений народом тричі за останні роки, завжди залишався однаковим: європейська ідея! А європейська ідея і євроатлантична – це речі тотожні.

Матеріали до теми:

• Кондоліза Райс із осторогою ставиться до перспектив України і Грузії отримати План дій для членства в НАТО на саміті в квітні • Роберт Сіммонз: Україна і Грузія, ймовірно, не приєднаються до Плану дій для членства в НАТО на квітневому саміті в Бухаресті • Стівен Пайфер сподівається, що Україна приєднається до Плану дій щодо членства в НАТО • Що очікувати Україні на Бухарестському саміті НАТО? (Коментарі вашингтонських експертів) • Партія регіонів вирішила проводити масові акції протесту проти «втягування України в НАТО»
XS
SM
MD
LG