Доступність посилання

ТОП новини

Тибет як «виклик сумлінню світу»


Василь Зілгалов Прага, 21 березня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Китай нарощує військову присутність у Тибеті після придушення антиурядових протестів минулого тижня. В організації цих протестів Пекін звинуватив голову тибетської влади у вигнанні Далай-Ламу. Сьогодні спікер Палати представників Конгресу США Ненсі Пелосі особисто прибула до північноіндійського містечка Дгарамсали, де розташована нині резиденція Далай-Лами. Після зустрічі з ним Ненсі Пелосі звернулася до світу з закликом засудити китайський режим у Тибеті.

Тибетські монахи під час акції протесту біля монастиря Лабранг, 14 березня 2008 р.
Спікер Палати представників Ненсі Пелосі звернулася до світової спільноти з індійського містечка Дгарамсали, де вона зустрілася з Далай-Ламою: «Я кажу сама собі і хочу сказати всім: якщо вільні люди всього світу не висловляться проти пригноблення в Китаї і Тибеті, то це означає, що ми втратили будь-який моральний авторитет для того, щоб виступати на захист прав людини де б то не було на цій Землі».

Ненсі Пелосі також додала: «Очевидно, це наша карма, наша доля – опинитися разом із вами в цей сумний час. Ми знаємо, що наша карма – допомагати народові Тибету».

Оглядачі вважають, що візит спікера Палати представників Конгресу США до Далай-Лами став повною несподіванкою для Пекіна і, безумовно, викликав роздратування в китайській верхівці, яка перед цим відмовилася від діалогу з духовним лідером Тибету.

Тибетська влада у вигнанні обіцяє лише ненасильницькі протести

Тибетський уряд у Дгарамсалі ознайомив сьогодні журналістів зі своєю позицією і намірами щодо подій у Тибеті. Президент Комітету солідарності і спікер тибетського парламенту у вигнанні Карма Чопел сказав представникам світових ЗМІ: «Всі акції будуть ненасильницькими. Вони будуть без насильства і матимуть мирний характер. Люди можуть вдаватися до демонстрацій, але з гаслами, визначеними Комітетом солідарності. Вони можуть організовувати марші, демонстрації, акції голодування, походи зі смолоскипами, сидячі протести».

Виступи тибетців, які почалися з відзначення минулого тижня річниці придушення антикитайського повстання 1959 року, мають нині чи не найбільший розмах у Китаї за останні 20 років.

Величезні колони китайських вояків заповнили околиці довкола Лхаси, столиці Тибету, тисячні армійські підрозділи встановили свої табори в сусідніх провінціях – Ґаньсу, Сичуань і Цінхай. Китайська влада змушена була визнати, що 16 березня в провінції Сичуань поліція відкрила вогонь по мирних тибетцях-демонстрантах, де були вбиті четверо з них. Раніше офіційний Пекін заперечував заяви тибетського уряду у вигнанні про те, що з початку мирних демонстрацій 10 березня в Тибеті і сусідніх провінціях загинуло щонайменше 100 учасників протестів.

Матеріали до теми:

• Протести тибетців у Китаї призведуть до міжнародного бойкоту Літньої Олімпіади? • Далай-Лама заявив, що може піти у відставку, якщо насильство у Тибеті не припиниться • У Тибеті масові арешти. За неофіційними даними, загинули близько 80 учасників протестів
XS
SM
MD
LG