Доступність посилання

ТОП новини

Індійці закрили Делі для Олімпійського вогню


Ірина Халупа Прага, 17 квітня, 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Світова естафета Олімпійського вогню завершила свій черговий маршрут сьогодні в індійській столиці Делі без перешкод. Правопорядок забезпечували індійські правоохоронці, в тому числі і спецзагони, на вулицях міста їх було аж 15,000. Індійська влада перетворила центр Делі у фортецю, щоб тибетські демонстранти не мали ніякої можливості протестувати. Але протести все одно відбулися і десятки людей заарештовані.

Марш тибетців в екзилі в індійській столиці Делі
Ми вже звикли до того, що олімпійський вогонь супроводжують китайські співробітники безпеки. Це вони в білих і блакитних спортивних костюмах.У Делі за китайцями бігли індійські правоохоронці в червоних спортивних костюмах, а за ними їхали поліцейські в автобусах. Делі, місто, яке іноді порівнюють з мурашником, сьогодні було майже безлюдним. Людей не допускали до естафети, за олімпійським вогнем спостерігало кілька сотень спеціально запрошених молодих людей, а також представники китайської громади Індії.

Після бурхливих протестів у Парижі, Лондоні та Сан-Франциско проти придушення Китаєм Тибету індійська влада вирішила не ризикувати подібним. Первісний 9-кілометровий маршрут олімпійського вогню індійці скоротили до трьох, сам перебіг тривав ледве півгодини.

Альтернативна естафета тибетців

В Індії проживає понад 100,000 тибетських біженців, у цій країні також знайшов притулок їхній духовний лідер Далай Лама. Тибетці та їхні прихильники організували альтернативну естафету олімпійського вогню, що почалася біля мавзолею Магатми Ґанді.

«Ми не хочемо, щоб індійський уряд стояв тут німим спостерігачем, ми закликаємо його бути відважним і виступити за Тибет», – сказав один із учасників тибетського маршу.

Китай є одним із найбільших торговельних партнерів Індії, отож індійський уряд не хотів, щоб естафета олімпійського вогню в Делі перетворилася на антикитайську демонстрацію. Тому влада закрила центр міста. Делі, яке славиться неймовірними пробками, внаслідок цього перетворилося на паркувальний майданчик.

Після Делі естафета олімпійського вогню прямує до Таїланду, Індонезії, Австралії та врешті-решт до Китаю.

Матеріали до теми:

• Олімпійський вогонь, що завжди був символом взаємоповаги між народами, став об’єктом для дисидентів • Подорож Олімпійського вогню світом перетворюється на битву за права Тибету
XS
SM
MD
LG