Доступність посилання

ТОП новини

США, НАТО й ЄС закликають Росію відмовитися від зміцнення зв’язків із Абхазією й Південною Осетією


У середу Росія оголосила, що на вказівку президента Володимира Путіна зміцнить свою співпрацю з Абхазією і Південною Осетією в торговельній, культурній та інших галузях, а також надасть «повний захист» тамтешнім російським громадянам. Ідеться про місцевих мешканців, яким Росія масово надавала своє громадянство. У Тбілісі це вважають за крок до анексії Росією сепаратистських грузинських територій.

Державний секретар США Кондоліза Райс заявила в Вашингтоні, що телефонувала в п’ятницю своєму російському колезі Сергієві Лаврову й висловила йому занепокоєння рішенням Росії.

Речник НАТО Джеймз Аппатурай оголосив, що Північноатлантичний союз «виступає за те, щоб Росія скасувала своє рішення».

Словенія, яка нині головує в Європейському Союзі, в своїй заяві теж висловила стурбованість і закликала Росію не втілювати її рішення.

А в Організації Об’єднаних Націй нинішній голова Ради Безпеки Думісані Кумало повідомив, що на прохання Грузії на початку наступного тижня має бути скликане надзвичайне засідання Ради Безпеки через можливе порушення Росією суверенітету Грузії.

Про таке порушення з боку Москви заявляють у Тбілісі і вважають це за крок до анексії Росією сепаратистських грузинських територій.

Росія ж стверджує, що не має таких намірів і що ці її дії принесуть регіонові стабільність, а не підірвуть її.

Віце-прем’єр-міністр Грузії Ґіорґі Барамідзе перебував у п’ятницю в Брюсселі, щоб здобути підтримку позиції своєї країни в НАТО і ЄС.

У середу Росія оголосила, що на вказівку президента Володимира Путіна зміцнить свою співпрацю з Абхазією і Південною Осетією в торговельній, культурній та інших галузях, а також надасть «повний захист» тамтешнім російським громадянам. Ідеться про місцевих мешканців, яким Росія масово надавала своє громадянство.

У п’ятницю ж у Москві заявили, що готові до нормалізації відносин із Грузією, і закликає Тбілісі «зробити кроки назустріч».

На доручення Путіна Росія збирається розпочати консультації щодо послаблення санкцій проти Грузії.

Зокрема, в Москві обіцяють найближчими днями поновити перерваний раніше поштовий зв’язок; органам виконавчої влади доручили вжити заходів для скасування решти окремих візових обмежень щодо грузинських громадян і розпочати двосторонні експертні консультації з проблем доступу грузинської продукції на російський ринок.

У Грузії міністр закордонних справ Давіт Бакрадзе назвав цей новий крок Росії «беззмістовним»: за його словами, Росія «намагається анексувати третину території Грузії і запропонувати поліпшення відносин іншим двом третинам».

Матеріали до теми:

• Кондоліза Райс «дуже занепокоєна» рішенням Росії посилити співпрацю з грузинськими сепаратистами • Україна серйозно стурбована деструктивною лінією Росії і її невиваженими кроками щодо Абхазії й Південної Осетії • Росія каже, що готова до нормалізації відносин із Грузією, і закликає її зробити кроки назустріч • НАТО підтримує Грузію у зв’язку з позицією Росії щодо Абхазії та Південної Осетії • У ПАРЄ пропонують вивести російських миротворців із Абхазії і замінити їх на «справді безсторонніх» миротворців ООН • Захід непокоїть те, що Росія підтримує самопроголошені Абхазію та Південну Осетією • Грузія скликає позачергове засідання Ради Безпеки ООН, щоб обговорити російську ініціативу щодо Абхазії та Південної Осетії • Міхеїл Саакашвілі: Міжнародна спільнота має не дозволити Росії анексувати Абхазію та Південну Осетію • Євросоюз і НАТО стурбовані рішенням Москви зміцнювати контакти з Південною Осетією та Абхазією • Генеральний секретар НАТО стурбований діями Росії щодо самопроголошених республік • Росія посилить співпрацю з Абхазією та Південною Осетією
XS
SM
MD
LG