Доступність посилання

ТОП новини

Коаліція не роз’єдналася. Проблеми не зникли


Тетяна Ярмощук Київ, 15 квітня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Як більшість вирішуватиме суперечливі питання? І чи вирішить вона їх взагалі? Що робити зі створенням конституційної комісії? І як врятувати коаліцію БЮТ-НУНС? Жодної відповіді на ці питання загальні збори коаліції не дали. Однак це має стати відомо вже сьогодні.

Головною метою загальних зборів коаліції було намагання врятувати більшість, однак жодного рішення ухвалено так і не було. За словами лідера «Нашої України – Народної самооборони» В’ячеслава Кириленка, коаліція буде врятована, якщо БЮТ відмовиться від своєї позиції щодо створення у парламенті конституційної комісії.

«Вона буде врятована, якщо фракція БЮТ не голосуватиме проект постанови про створення тимчасової спеціальної комісії щодо внесення змін до Конституції. Причому голосувати разом з регіоналами та комуністами. Оце одне прохання у нас, як фракції, до партнерів по коаліції», – каже В’ячеслав Кириленко.

Представники ж Блоку Юлії Тимошенко взяли паузу. Голосувати чи не голосувати за проект постанови про створення конституційної комісії вони вирішать сьогодні зранку.

Лідер БЮТу Іван Кириленко учора заявив, що зараз це можуть бути лише припущення: «Ми дуже обережно до цього ставимося, щоб нас не роз’єднали. Припущення ми відкидаємо сьогодні. Ми вийдемо на рішення, яке завтра скажемо. Знаєте, яка пропозиція пропонується? Створити у рамках двох фракцій одну комісію, яка буде працювати дійсно над змінами до Конституції. Але це треба обдумати, бо створюється у Верховній Раді комісія з п’яти фракцій. Ну, може хтось відмовиться. Але з двох це неможливо, бо немає голосів у залі. Але прозвучала така пропозиція, ми її обговоримо, а саме з двох фракцій створити. У нас все-таки є більшість 228, але для ухвалення Конституції цього малувато».

Відставка Віктора Балоги?

Ще одним резонансним питанням, яке обговорювалося на раді коаліції, була відставка керівника президентського Секретаріату Віктора Балоги. За словами бютівця Віктора Тарана, таку пропозицію вніс нунсівець Олександр Омельченко, а коаліція її підтримала.

«Була пропозиція від представника НУНСу Олександра Омельченка. Він сам вийшов на трибуну і сам запропонував за це проголосувати. Ми не можемо вимагати відставки. Пропозиція Омельченка звучала такими чином, що рекомендувати Президенту відставити Балогу і за це проголосували, загалом нікого не було проти», – каже Віктор Таран.

Щоправда, представники НУНС заявили, що голосування щодо цього питання на раді коаліції не було.

Втім, на думку оглядачів, не варто очікувати розпаду коаліції саме зараз, принаймні де-юре. Оскільки нині Президенту не вигідна відставка уряду, бо це додасть дивідендів Юлії Тимошенко. Та і сама пані Тимошенко сьогодні намагатиметься закріпити свої успіхи у Кабміні.
XS
SM
MD
LG