Доступність посилання

ТОП новини

Литва далі блокує переговори ЄС із Росією про нову угоду по тому, як Польща зняла свої заперечення


Країнам Європейського Союзу так і не вдалося в четвер домовитися про мандат на початок таких переговорів. На зустрічі в Брюсселі Литва не відступила від своїх вимог, щоб цей мандат містив гарантії щодо постачання енергоносіїв, співпраці в пошуках зниклого бізнесмена, а також і дій Росії в «заморожених конфліктах» на теренах колишнього СРСР.

Країнам Європейського Союзу так і не вдалося в четвер домовитися про мандат на початок таких переговорів.

На зустрічі в Брюсселі Литва не відступила від своїх вимог, щоб цей мандат містив гарантії щодо постачання енергоносіїв, співпраці в пошуках зниклого бізнесмена, а також і дій Росії в «заморожених конфліктах» на теренах колишнього СРСР.

Словенія, яка нині головує в ЄС, подала в четвер нові пропозиції, які могли б задовольнити Литву. Тепер міністри закордонних справ країн Євросоюзу спробують знову дійти згоди на наступній зустрічі в вівторок у Люксембурзі.

Один із чільних представників країн ЄС висловив думку, що вони вже дуже близько до згоди.

Але литовський дипломат заявив, що переговори про таку згоду «лише щойно почалися».

За словами представника Литви, інші учасники наступної зустрічі можуть чинити тиск на його країну, але вона не відступить від своїх вимог.

Раніше початок переговорів ЄС із Росією про нову угоду про партнерство замість попередньої, термін якої вже скінчився, блокувала Польща. Ці переговори мали початися ще в листопаді 2006 року, але Варшава зупинила їх, коли Москва заборонила імпорт польських харчових продуктів. Тепер це питання вирішили, і Польща зняла свої заперечення.

Литва давно вимагає гарантій постачання російської нафти на її нафтопереробний комбінат «Мажейкю Нафта», єдиний у країнах Балтії. Росія раніше переривала ці постачання.

У середу Вільнюс оголосив іще два моменти свого занепокоєння – щодо правової співпраці Москви в пошуках литовського бізнесмена, який зник у Калінінґрадській області Росії, і щодо відносин Росії з Грузією і Молдовою, на території яких існують підтримувані Росією сепаратистські регіони.

Водночас Литва заявляє, що не хотіла б блокувати початок переговорів ЄС із Росією до їхнього спільного саміту, який має відбутися 26–27 червня в російському Сибіру за участі майбутнього президента Росії Дмитра Медведєва.
XS
SM
MD
LG