Доступність посилання

ТОП новини

Закарпатська влада вимагає негайно закрити пункт тимчасового утримування нелегалів «Павшино»


Надія Петрів Ужгород, 3 квітня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Сьогодні Закарпатська обласна влада звернулася до Кабінету Міністрів України з проханням негайно закрити пункт тимчасового утримання нелегалів «Павшино», що розташований в області. Фахівці кажуть, такий об’єкт розташований незаконно, у ньому не дотримуються жодних норм, коштів на його утримання немає. А лікарі стверджують, що через присутність нелегалів у області спалахують екзотичні хвороби.

У пункті тимчасового утримання нелегалам практично нема чим зайнятися: вони майже цілими днями грають у футбол чи волейбол на невеличкому спортмайданчику в центрі табору.
(RadioSvoboda.Ua)
Негайно закрити і перенести в інші області України. Таке рішення ухвалили відносно пункту тимчасового утримання нелегалів «Павшино» депутати Закарпатської облради. Підтримала їх і облдержадміністрація. Її голова Олег Гаваші підписав відповідного листа й надіслав його до Кабміну. Причина, чому вимагають закриття пункту, – невідповідність санітарним нормам, сусідство з хімічним підприємством, але найбільше – близькість до кордонів. Це є просто нелогічним, розташовувати подібні об’єкти поряд із Європою, вважає перший заступник голови Закарпатської ОДА Іван Балога.

«Підприємство це приность розвитку Закарпаття негативний імідж, тому позиція і моя, і депутатів щодо негайного закриття і винесення за межі області. Якщо це відбудеться найближчим часом, говорити про нелегальну міграцію через територію Закарпаття будуть набагато менше, а спокою буде більше…», – зазначив Іван Балога.

На утримання пункту немає грошей

Так виглядають будиночки, в яких живуть нелегали. Вони самі прибирають та доглядають житло.
(RadioSvoboda.Ua)
Ще одна проблема пункту в Павшині у тім, що він і досі ніде не зареєстрований і… нікому не потрібний. Так сталося, що при створенні його юридичний статус так і не визначили, різними постановами передавали то до Міністерства внутрішніх справ, то Державному комітету України у справах національностей та міграції, але справу до кінця так і не довели. Як результат – нині об''єкт є в оперативному управлінні Мукачівського прикордонного загону, і кошти, які мають іти на утримання прикордонників, ділять і на нелегалів.

Заступник начальника штабу загону прикордонників Валерій Вавринюк заявив: «МТТ «Павшино» не перебуває на балансі прикордонного загону, а лише в оперативному управлінні, що у свою чергу унеможливлює використання державних коштів для створення нормальних умов, для утримування іноземців-правопорушників, крім витрат на харчування, які становлять 5-6 гривень на добу».

Закарпатські інфекціоністи говорять про нетипові хвороби

Закарпатські лікарі говорять про ще один аспект проблеми: мігранти приносять до області нетипові інфекційні хвороби, що загрожує здоров’ю населення. Інфекціоністи нагадують, як наприкінці 2005 року в області спалахнув черевний тиф азійського походження.

Власне, самі закарпатці теж категорично проти такого пункту на території краю. Так житель Мукачева Олексій, який щодня бачить нелегалів на вулицях рідного міста, зауважив: «Закарпаття дуже густонаселене, і туристична направленість нашої області... – логічніше було б, якби такі заклади були на Сході чи Півдні України, де більше вільної землі й звідки, власне, й потрапляють до нас нелегальні мігранти».

Поки що питання перенесення пункту вивчають усі зацікавлені міністерства й відомства. Перший віце-прем''єр-міністр України Олександр Турчинов доручив терміново визначити статус «Павшина» та його майбутню долю. Чекають на це, а відповідно й на поліпшення своєї долі, й самі нелегальні мігранти, яких нині на території невеличкого пункту майже в півтора раза більше, ніж передбачено….
XS
SM
MD
LG