Доступність посилання

ТОП новини

Роз’єднаність на ділі, єдність на словах. Що очікує коаліцію?


Тетяна Ярмощук Ще один день невизначеності. Верховна Рада не ухвалила жодного рішення. А питання майбутнього коаліції не прояснилося.


Ще один день невизначеності. Верховна Рада не ухвалила жодного рішення. А питання майбутнього коаліції не прояснилося.

У четвер на порядку денному Верховної Ради стояв закон про Кабінет Міністрів, який у середу спровокував різкі заяви бютівців, постанова щодо проведення дострокових виборів Харкова та Харківської міськради, а також законопроект щодо обмеження депутатської недоторканності та імперативний мандат.

Однак жодне з цих питань розглянуто не було. Протестуючи проти «харківського» питання, представники Партії регіонів заблокували трибуну, лідери фракцій пішли радитися, а спікер Арсеній Яценюк закрив засідання.

Після чого лідер «Єдиного центру», нунсівець Ігор Кріль висловив переконання, що події у парламенті в четвер засвідчили черговий ситуативний союз між фракціями БЮТ та Партії регіонів. Це, на думку Кріля, бютівці створили штучно для зриву голосування за законопроект «Про Кабінет Міністрів».

Опитані ж у кулуарах бютівці кажуть: група Кріля є транслятором позиції Секретаріату Президента, а з фракцією НУНС у них нормальні робочі відносини, відтак заявами розтрощити коаліцію не вдасться.

За словами бютівця Андрія Шкіля, у Верховній Раді між депутатами НУНС та депутатами БЮТ проблем насправді не існує: «І ми це доведемо найближчим часом. Проблема існує в інших гілках влади, але це вже не так сильно, як здається, впливає на конструктивну роботу парламенту. Я б сказав, що є певні кризи, але вони долаються».

Чи дадуть Ющенко та Тимошенко працювати парламентові?

Олесь Доній із НУНС не такий оптимістичний, але теж вважає, що переформатування коаліції наразі неможливе. Подальша ж ситуація напряму залежатиме від двох людей: Юлії Тимошенко та Віктора Ющенка, вважає він.

«Чи дадуть [ці] політики спокій парламентові, чи ні? Інакше їхні підручні, як Арсеній Яценюк, будуть, коли хочуть, закривати сесійне засідання. Їхні підручні, якими є Партія регіонів, так звана псевдоопозиція, коли потрібно, будуть блокувати трибуну. Ситуація просто виходить з-під контролю. Але поки що для юридичного переформатування коаліції у парламенті можливостей немає», – впевнений Доній.

Тим часом війна на рівні інституцій триває. Блок Юлії Тимошенко подав до суду на заступника голови Секретаріату Президента. У позові, поданому до Голосіївського райсуду Києва, бютівці вимагають визнати недостовірною інформацію, розповсюджену Ігорем Пукшиним, про корупційні дії БЮТу у Верховній Раді й уряді.
XS
SM
MD
LG