Доступність посилання

ТОП новини

Парламентський різнобій. Чи варто очікувати результативних рішень?


Тетяна Ярмощук Київ, 8 квітня 2008 (RadioSvoboda.Ua) –Сьогодні відбудеться чергове парламентське засідання. Які його перспективи? І які питання стоять у порядку денному?

Конституційний Суд визнав Регламент Верховної Ради неконституційним. Саме це питання, на думку представника Блоку Юлії Тимошенко Андрія Шкіля і стане головною темою сьогоднішнього парламентського засідання.

«Конституційний Суд визнав, що парламенту в Україні не існує. Ми будемо з’ясовувати, в який спосіб це діється, чому це трапилося і як вийти з подібної ситуації. Тому саме цьому буде присвячена, я переконаний, головна частина парламентського дня, і я не виключаю, що і парламентського тижня. Як ми можемо щось ухвалювати, який ми закон можемо ухвалити, коли на думку Конституційного Суду парламент діяв в Україні незаконно. Будемо байдики бити в черговий раз», – заявив Андрій Шкіль.

Представники ж Партії регіонів кажуть, що Верховна Рада має якомога швидше розглянути зміни до державного бюджету та законопроект щодо держзакупівель. Однак ці документи ще не готові, зазначає регіонал Михайло Чечетов: «Ці базові, ключові питання, на яких ми наполягаємо, на жаль, не готові. Як і немає програми уряду. Кадрових питань також не передбачено. У БЮТу та «Нашої України» немає кворуму».

В пошуку домовленостей

Зважаючи на конфігурацію нинішнього парламенту, не варто очікувати ухвалення ним якихось резонансних законопроектів, каже політичний експерт Володимир Фесенко, наразі парламентарі мали б домовитися хоча б щодо найнагальніших питань: «Найоптимальніший варіант – це розглянути питання, по яких немає протиріч, і дати можливість все-таки провести ті питання, зокрема, по СОТ, деякі кадрові рішення, щодо яких вдасться розглянути компромісну узгоджену позицію. Закономірність діяльності цього парламенту полягає у тому, що найбільш ефективно проходять рішення, які ухвалюють за принципом, так званого, політичного бартеру: «На ваш законопроект ми відповідаємо нашим законопроектом».

Перевага нинішньої коаліції становить два голоси. Тож зазвичай ухвалення важливих питань стає предметом домовленостей з політичними силами, які не входять у більшість. Та й всередині самої коаліції розбіжностей не бракує.
XS
SM
MD
LG