Доступність посилання

ТОП новини

Лукашенко найняв одного з найвидатніших британських імідж-консультантів


Олекса Семенченко Лондон, 8 квітня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Провідний британський фахівець з піару та реклами лорд Тимоті Белл розпочав працювати на президента Білорусі Олександра Лукашенка. Лорд Белл прославився у Великій Британії тим, що три рази поспіль привів колишнього прем’єр-міністра Марґарет Тетчер до перемоги на парламентських виборах.

Тимоті Белл - людина, яка поліпшуватиме імідж Лукашенка
Перед лордом Беллом нині стоїть досить складне завдання: поліпшити практично зруйнований у Західному світі імідж білоруського президента Олександра Лукашенка. Нині Лукашенко відомий на Заході як «останній європейський диктатор».

Тим Белл у минулому допоміг заснувати одну з найвідоміших у світі рекламних аґенцій Saatchi and Saatchi. Його вважають ключовою постаттю для перемоги британської Консервативної партії під проводом Марґарет Тетчер на трьох парламентських виборах поспіль. Белл учив її навичок під час інтерв’ю, радив, у що слід вбиратися і навіть яку зачіску мати. Подібні поради, без сумніву, потрібні президентові Білорусі.

Серед інших клієнтів Белла був і давній опонент російського президента Володимира Путіна підприємець Борис Березовський, що одержав у Британії політичний притулок.

Незважаючи на залучення Белла, скептики кажуть, що стиль для білоруського лідера є другорядною річчю, якщо хибною є сама його політика. Зокрема, фахівець зі Східної Європи Джон Суттон зазначив: «Якщо президент Лукашенко хоче поліпшити свій імідж, то найняти лорда Белла – це не найголовніше, що він мав би зробити. Дійсно, йому слід би почати з простих речей, як-от припинити переслідувати і ув’язнювати опонентів, звільнити в’язнів сумління і запровадити свободу слова».

Лорд Белл викликав у Британії критику своєю згодою на пропозицію такої суперечливої роботи. Адже Британія, як і решта країн Європейського Союзу, запровадила санкції проти Білорусі, якою Лукашенко керує з 1994 року, через кричущі порушення там прав людини.

Між іншими заходами, ЄС наклав заборону на в’їзд до ЄС і самого Лукашенка, і інших чільних білоруських урядовців. У Європі білоруський лідер має репутацію людини, яка кидає до в’язниці або змушує емігрувати опозиціонерів, а інші просто зникають безвісти. Тож на Заході вважають, що Білорусі дуже далеко до європейських цінностей.

Лорд Белл хоче допомогти недосконалій Білорусі й посприяти змінам на краще

Чому ж лорд Белл погоджується працювати з Лукашенком за таких обставин? Люди, що його знають, кажуть, що на думку Белла, Білорусь потерпає від того, що він вважає подвійними стандартами деяких західних урядів.

Скажімо, чому Росія є членом Групи восьми найбільш промислово розвинених країн світу і всі світові провідники зустрічаються з президентом Путіним, незважаючи на порушення демократичних прав і свобод у тій країні? Також мало критики чути щодо порушення прав людини у Казахстані. Чи не тому, що Росія й Казахстан мають величезні поклади нафти й газу, а в Білорусі нічого цього нема?

Тож Белл визнає, що Білорусь не є досконалою, але помічає певні зміни на краще. Він думає, що може сприяти таким змінам не лише в образі Лукашенка, а й у країні в цілому.

Матеріали до теми:

• Президент Лукашенко бажає поліпшити свій імідж у непростий для нього час
XS
SM
MD
LG