Доступність посилання

ТОП новини

Переговори НАТО з президентом Росії завершились «позитивно, але без прогресу»; Путін каже, що задоволений, попри наявні розбіжності


Про погляд НАТО на результат переговорів заявив Генеральний секретар Північноатлантичного союзу Яап де Гооп Схеффер після зустрічі з Володимиром Путіним у п’ятницю на саміті в Бухаресті. Президент Росії водночас висловив задоволення переговорами з лідерами держав НАТО, попри наявні розбіжності. При цьому Володимир Путін знову висловився сьогодні різко проти можливого розширення НАТО. У четвер союз НАТО пообіцяв Україні і Грузії посилену співпрацю для подальшого приєднання до Плану дій для членства, а також саме майбутнє членство. Північноатлантичний союз також підтримав план США розмістити у Польщі та Чехії елементи системи протиракетної оборони. Росія категорично протестує проти обох ініціатив.


Про погляд НАТО на результат переговорів заявив Генеральний секретар Північноатлантичного союзу Яап де Гооп Схеффер після зустрічі з Володимиром Путіним у п’ятницю на саміті в Бухаресті.

«Ми використовуємо Раду „Росія – НАТО“ для вирішення питань, у яких ми не погоджуємось: щодо розширення НАТО, щодо угоди про звичайні збройні сили в Європі, щодо Косова тощо. Я не можу сказати, що сьогодні ми досягли приголомшливого прогресу з цих питань. Але я вважаю, що Рада „Росія – НАТО“ завершилась, маючи роботу на найближче і більш віддалене майбутнє», – сказав керівник НАТО.

Президент Росії водночас висловив задоволення переговорами з лідерами держав НАТО, попри наявні розбіжності.

При цьому Володимир Путін знову висловився сьогодні різко проти можливого розширення НАТО.

«Поява на наших кордонах потужного військового блоку, дії членів якого регулюються, в тому числі, статтею 5 Вашингтонського договору, буде сприйнята в Росії як пряма загроза безпеці нашої країни. І заяви про те, що цей процес не спрямований проти Росії, задовольнити нас не можуть», – наголосив Путін.

Стаття 5 Вашингтонського договору про заснування НАТО передбачає спільну допомогу всіх членів організації в разі нападу на одного з них.

Чому норма про спільну оборону може загрожувати безпеці Росії, Путін не пояснив.

Він також намагався розкритикувати тезу про НАТО як демократичний клуб і не погоджувався з роллю Північноатлантичного союзу як, за його словами, «демократизатора» країн Європи.

При цьому Путін навів як, на його думку, приклад Україну. «От Україна: її прийняли б учора в НАТО – вона стала б демократією. А сьогодні вона що, не демократія? Що за маячня!» – сказав російський президент.

У четвер союз НАТО пообіцяв Україні і Грузії посилену співпрацю для подальшого приєднання до Плану дій для членства, а також саме майбутнє членство.

Північноатлантичний союз також підтримав план США розмістити у Польщі та Чехії елементи системи протиракетної оборони.

Росія категорично протестує проти обох ініціатив.
XS
SM
MD
LG