Доступність посилання

ТОП новини

Микола Оніщук: Проект Концепції нової Конституції передбачає право Президента розпускати парламент за політичними мотивами


Про це міністр юстиції заявив в інтерв''ю виданню «Діло».

Про це міністр юстиції заявив в інтерв''ю виданню «Діло».

Микола Оніщук повідомив, що розроблений робочою групою проект Концепції бере за основу «змішану руспубліканську форму правління, при якій уряд формується за результатами виборів політичними силами».

Позицію Президента пропонують посилити тим, що він безпосередньо доручатиме лідеру партії чи блоку, що перемогли на виборах, формувати уряд. Також за Президентом залишають право вето на кадрові пропозиції з кандидатур міністрів оборони та закордонних справ.

Міністр юстиції наголосив, що розробники Концепції ставили собі за мету «вирішити проблему дуалізму влади». Відтак передбачається, що Президент концентруватиме зусилля на своїх функціях, як Глави держави, Верховного головнокомандувача, гаранта захисту прав громадян та Конституції.

На думку Миколи Оніщука, було б правильно, якби президент вносив подання до парламенту про призначення суддiв Конституцiйного Суду, а також відігравав значну роль у призначеннi i звiльненнi суддiв.

Крiм того, очiкується, що роль i функцiї прокуратури мають бути переглянутi вiдповiдно до вимог Ради Європи. Органи прокуратури мають здiйснювати нагляд над слідством, а не самим проводити розслідування.

Що ж до Верховної Ради, то за словами міністра юстиції, парламент має в першу чергу зосередитися на законодавчiй дiяльностi.

Сьогодні проект Концепції нової Конституції має розглянути створена з ініціативи Президента Нацiональна конституцiйна рада.
XS
SM
MD
LG