Доступність посилання

ТОП новини

Віктор Ющенко переконаний, що в грудні НАТО ухвалить План дій для членства для України


Про це Президент України заявив у п’ятницю на відкритті засідання Комісії «Україна – НАТО» на найвищому рівні. За словами Віктора Ющенка, «на нинішньому саміті вперше було чітко визначено – Україна буде в НАТО. Це історична подія для нашого народу і держави». Міністр закордонних справ Володимир Огризко, відповідаючи в Бухаресті на запитання кореспондента Радіо Свобода, висловив думку, що міністри закордонних справ країн – членів НАТО підтримають приєднання України до Плану дій для членства у грудні.

Про це Президент України заявив у п’ятницю на відкритті засідання Комісії «Україна – НАТО» на найвищому рівні.


«Вітаємо рішення провести у грудні 2008 року засідання Північноатлантичної Ради на рівні міністрів закордонних справ, присвячене оцінці прогресу нашої держави щодо Плану дій для членства. Впевнений, що на цьому засіданні Україну буде запрошено до Плану дій для членства», – заявив голова держави.

Комісія «Україна – НАТО» існує вже одинадцятий рік, і сьогоднішнє засідання є четвертим на рівні голів держав та урядів.

Генеральний секретар НАТО Яап де Гооп Схеффер нагадав рішення саміту Північноатлантичного союзу в четвер, згідно з яким усі країни НАТО підтримують євроатлантичні прагнення України і Грузії і ці країни стануть членами НАТО.

«Вчора був даний чіткий сигнал щодо нашої підтримки прагнень приєднання до Плану дій для членства. Зараз ми очікуємо, що на високому політичному рівні буде звернуто увагу для того, щоб відповідати всім необхідним вимогам», – заявив у п’ятницю Генеральний секретар НАТО.

Президент України наголосив, що своїм рішенням у четвер Північноатлантична Рада «надала абсолютно чіткий сигнал» стосовно подальшого розвитку відносин України з НАТО.

За словами Віктора Ющенка, на нинішньому саміті вперше було чітко визначено – Україна буде в НАТО: «Це історична подія для нашого народу і держави, тому ми високо цінуємо підтримку усіма без винятку – підкреслюю – членами альянсу наших намірів залучитися до Плану дій для членства».

Водночас Президент України на засіданні Комісії «Україна-НАТО» у Бухаресті сказав: «Наша держава має повне право самостійно вибирати шлях власного розвитку, захищати свою національну безпеку і свої життєво важливі інтереси. Наші євроатлантичні інтереси не спрямовані проти будь-якої третьої держави».

За словами голови держави, Україна не має планів щодо розміщення військових баз жодної країни світу на своїй території. «Це заборонено національною конституцією», – додав Віктор Ющенко.

Тим часом міністр закордонних справ Володимир Огризко, відповідаючи в Бухаресті на запитання кореспондента Радіо Свобода, висловив думку, що міністри закордонних справ країн – членів НАТО підтримають приєднання України до Плану дій для членства у грудні.

«Говорити з певністю про майбутнє важко, але ми зробимо все для того, щоб це рішення було позитивним саме в грудні. Ми будемо зараз максимально інтенсивно працювати над нашим цільовим планом на цей рік. Це буде добрий результат і добра підстава сказати, що ми виконуємо План дій для членства, тому що цей (нинішній) цільовий план є фактично Планом дій для членства, тільки в трошки скороченому вигляді», – заявив міністр закордонних справ України.

Матеріали до теми:

• Україна і Грузія стануть членами НАТО, але наразі не долучені до ПДЧ – рішення самміту Північноатлантичного альянсу •&nbspВіктор Ющенко назвав історичним для країни рішення НАТО про те, що Україна буде членом Альянсу •&nbspНАТО відклало розгляд питання про надання Україні та Грузії Плану дій щодо членства на грудень • Конфлікт навколо шляху України і Грузії до НАТО висвітлює розбіжності між «старою» і «новою» Європою •&nbspНа НАТО почекати запропонують Україні і Грузії в Бухаресті •&nbspВічний російський слід у євроатлантичних прагненнях України (Точка зору) •&nbspЄвроатлантичний курс і російський Чорноморський флот: чи можливе співіснування? •&nbspЧи повинне НАТО захищати Європу від енергетичної зброї Москви? •&nbspПрем’єр-міністр Данії: Союз НАТО має знайти щодо України і Грузії компроміс, прийнятний для всіх
XS
SM
MD
LG