Доступність посилання

ТОП новини

Чи заберуть росіяни мазутні відходи з Керченської протоки?


Володимир Притула Сімферополь, 23 квітня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Міністри з питань надзвичайних ситуацій України Володимир Шандра і Росії Сергій Шойгу 21 квітня в Москві обговорили екологічну ситуацію у Керченській протоці. За даними прес-служби МНС України, і Шандра, і Шойгу одностайні в тому, що не слід політизувати ситуацію, а напрацьовувати механізми ефективної співпраці між міністерствами двох країн. Схоже, міністри таки не домовилися, що ж робити із тисячами тонн нафтопродуктів, які накопичилися в Керченському морському порту після ліквідації наслідків листопадових кораблетрощ минулого року. Тоді в Керченській протоці під час шторму зазнали аварій понад 10 суден, а в морі опинилися понад тисячу тонн мазуту.

Мазутна купа в Керченському порту
У Керчі й досі триває збір нафтопродуктів, які потрапили в Чорне море в результаті корабельних аварій у листопаді минулого року. Сьогодні прес-служба Кримського главку МНС повідомила, що рятувальники зібрали близько чотирьох тонн мазутної суміші з узбережжя Керченської фортеці. Запаковані у мішки нафтопродукти відвезли до Керченського морського порту для наступної утилізації.

Зараз у порту складовані п’ять з половиною тисяч тонн небезпечної мазутної суміші і ця купа не завжди цілих мішків із мазутом, піском і водоростями постійно поповнюється. Тільки за останній місяць викиди нафтопродуктів ліквідовували у передмістях Керчі, а також на узбережжі Азовського моря. А минулого тижня екологи зафіксували мазутні плями вже в районі Коктебеля.

Представники екологічних організацій Криму ще взимку попередили, що з потеплінням мазут, який опустився на дно, підніматиметься на поверхню, водночас, якщо не утилізувати зібрану в Керченському порту мазутну суміш, то за температури вище 10 градусів за Цельсієм вона просто розповзеться і знову може потрапити у море. Щоб цього не допустити, Кабмін України у березні виділив 9 мільйонів гривень для забезпечення у «найкоротші терміни» утилізації мазутної суміші, ще 2 мільйони додав кримський уряд.

Втім, пройшов місяць, а віз і нині там. Сума ж, яка потрібна на ліквідацію всіх екологічних наслідків кораблетрощ, за підрахунками Ради міністрів АРК, майже 55 мільйонів гривень. Водночас, за даними українського уряду, загальні збитки України сягають майже півтора мільярда американських доларів. І саме таку суму офіційний Київ вимагає від російської сторони. Якщо точніше – від російських судновласників, кораблі яких із вини капітанів затонули торік у листопаді.

Про російську компенсацію треба забути?

Про російську компенсацію мовилося вже наступного дня після шторму у телефонній розмові тодішніх українського і російського прем’єрів – Віктора Януковича і Віктора Зубкова. А 16 листопада на першому засіданні міждержавної робочої групи з ліквідації наслідків стихійного лиха в Азовсько-Чорноморському басейні про це заявив тоді ще перший заступник глави українського МЗС Володимир Огризко. Як повідомили урядові джерела, російська сторона прийняла цю умову. Проте з того часу Україна не отримала жодної копійки компенсації. Навіть погоджену на рівні урядів двох країн домовленість про перевезення на територію Росії зібраної мазутної суміші, що вилилася з російських кораблів, не було виконано.

Тим часом експерти стверджують: якщо кримський уряд не забезпечить швидкої утилізації згаданої суміші, постраждає не тільки екологія, але й імідж Криму як курорту. Деякі регіони півострова планували офіційно оголосити про відкриття курортного сезону уже 1 травня. Місцеві спостерігачі саме це називають однією з головних причин зволікань з боку російської сторони у питаннях компенсації збитків. Чим довше в Україні триватиме ліквідація екологічних наслідків кораблетрощ, тим вразливішими будуть кримські курорти.

Кримські урядові джерела повідомляють, що переговори з цих питань проходять важко на всіх рівнях – від кримсько-кубанських застіль до консультацій експертів підкомісій комісії «Ющенко-Путін». І на підтвердження цього прес-служба Ради міністрів АРК учора повідомила, що анонсована на вівторок прес-конференція керівників Міністерства охорони природного довкілля України і Федеральної служби з нагляду у сфері природокористування Росії за підсумками переговорів – переноситься на невизначений термін.

Матеріали до теми:

• Найгірші прогнози з приводу забруднення Чорного моря нафтопродуктами, починають збуватися – кримські екологи • Про ліквідацію наслідків катастрофи у Керченській протоці та Чорнобиль говорив у Брюсселі керівник МНС України • Кримські експерти: існує серйозна загроза зриву курортного сезону-2008
XS
SM
MD
LG