Доступність посилання

ТОП новини

Третє повернення Берлусконі


Наталка Кудрик Рим, 15 квітня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Лідер італійських правоцентристів Сильвіо Берлусконі здобув переконливу перемогу на парламентських виборах, що завершилися у понеділок. Лівоцентрист Вальтер Вельтроні визнав поразку і привітав суперника.

Результат цих виборів підтвердив передбачуваність італійської політики. Команду лівоцентристів Романо Проді після невдалого керування змінює протилежна консервативна політична сила. На користь коаліції Берлусконі зіграло розчарування громадян діяльністю попереднього уряду.

Речник правоцентристів Паоло Бонаюті заявив: «Ясно, що італійці обрали надійного і компетентного прем’єр-міністра. Партія «Народ свободи» гарантує своїм союзникам стабільний уряд. Кабмін працюватиме над двома пріоритетними напрямками: заспокоїти Італію і вивести нарешті її із занепаду, взявши курс на розвиток країни».

Правоцентристи лідирують у двох палатах парламенту із відривом на майже 10% від основного конкурента. Це значить, що їм усі карти в руки для створення ефективної більшості, котра є запорукою стабільної роботи уряду протягом всього 5-річного терміну.

Сильна опозиція

Демократична партія під проводом Вальтера Вельтроні поразку сприйняла спокійно. Лівоцентристи задоволені своїм результатом, адже у парламенті вони представлятимуть одну з двох потужних сил. Вальтер Вельтроні готовий до роботи в опозиції

Він подякував виборцям і спростував висновки про меншу активність, порівняно з попереднім голосуванням: «Ми запросили громадян на дільниці лише після двох років. Проголосували 80% виборців. Ця активність набагато вища, ніж в інших європейських країнах. Значить, народ вкотре і з великим бажанням захотів висловити свій міцний зв’язок з демократією і державними засадами».

Перші кроки

Як заявив Сильвіо Берлусконі, першочергове завдання його уряду — покінчити із сміттєвими проблемами у Неаполі. По-друге, підвищення зарплат, пенсій та забезпечення житлом молодих сімей. У планах податкова реформа і скорочення держапарату.

Основна діяльність кабінету полягатиме в економічних перетвореннях, адже країна переживає нелегкі часи. Пан Берлусконі підтвердив, що його коаліція відкрита до співпраці з усіма парламентськими силами і лівою опозицією також.

За межами парламенту вперше опинилися комуністи і соціалісти

Ці вибори змінили обличчя італійського парламенту. До нього пройшли 7 політичних партій, раніше їх було кілька десятків. На думку експертів, італійська політична система від біполярності перейшла до біпартійності. Провідними гравцями на політичному полі будуть не дві коаліції, а дві провідні партії правих і лівих центристів. За межами парламенту вперше опинилися комуністи, зелені і соціалісти.

Чимало голосів взяла права партія «Північна ліга», що відстоює автономію північних регіонів Італії та проводить антиімміграційну політику.
XS
SM
MD
LG