Доступність посилання

ТОП новини

В України cьогодні відбувся перший етап незалежного тестування випускників шкіл


За повідомленням Інформаційного центру незалежного оцінювання, обов’язковий тест з української мови та літератури мали пройти у всіх регіонах країни понад 512 тисяч осіб. Із цією метою працювали 1888 спеціально обладнаних пунктів. Споглядати процес мали можливість громадські спостерігачі. Учора Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко заявила, що «не допустить експериментів над дітьми» і звинуватила попередній уряд у поганій підготовці до незалежного оцінювання знань випускників. Водночас депутати від Партії регіонів зареєстрували проект постанови, якою пропонують дозволити учням вибирати, яким чином оцінювати знання: складати іспити чи проходити тестування.


З десятої ранку двері відчинили 1888 спеціально обладнаних пунктів для незалежного оцінювання знань.

За повідомленням Інформаційного центру незалежного оцінювання, обов’язковий тест з української мови та літератури мали пройти у всіх регіонах країни понад 512 тисяч осіб. На виконання усіх завдань було відведено три години. Споглядати процес мали можливість громадські спостерігачі.

Учора Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко заявила, що «не допустить експериментів над дітьми» і звинуватила попередній уряд у поганій підготовці до незалежного оцінювання знань випускників. Юлія Тимошенко зазначила, що 23 квітня уряд розгляне те, наскільки якісно пройшов перший етап тестування, вислухає думку громадськості про те, чи були дотримані під час тестів права усіх учасників і тільки тоді дасть оцінку стану підготовки.

Тим часом депутати від Партії регіонів зареєстрували проект постанови, якою пропонують дозволити учням вибирати, яким чином оцінювати знання: складати іспити чи проходити тестування.

Між тим Міністр науки та освіти Іван Вакарчук запевнив, що підготовка до тестування велася належним чином і що він сам розглядає зовнішнє оцінювання, як потужний спосіб протидії корупції на етапі вступу до вищих навчальних закладів.

За словами міністра Івана Вакарчука, за останні чотири місяці було проведено дуже багато роботи, щоб провести якісне незалежне тестування: «Мені видається, що ще такої роботи, зокрема, в освіті в загальнонаціональному масштабі не було за всю історію нашої незалежності».

Свою оцінку ситуації навколо незалежного оцінювання напередодні дав і Президент Віктор Ющенко. Він висловив здивування, що «лише за день до тестування уряд збирається з''ясовувати стан готовності до проведення тестування».

Президент наголосив, що першочергове завдання уряду – забезпечити належне проведення тестування випускників шкіл. Він висловив сподівання, що «Кабінет Міністрів зробить усе належне, аби зусилля школярів, їхніх батьків, вчителів і всіх, хто брав участь у підготовці тестування, не були змарнованими».

Наступні тести, за графіком Українського центру оцінювання якості освіти складатимуть: з математики – 29 квітня, 7 травня – з історії України, 14 травня – із всесвітньої історії, 16 травня – з хімії, 23 травня – географії, 26 травня – фізики, 28 травня – біології, 2 червня – основ правознавства, 3 червня – основ економіки, 4 червня – закордонної літератури.

Матеріали до теми:

• Іван Вакарчук: перший етап зовнішнього незалежного тестування відбувся і ніхто не скасовуватиме його результатів • Уряд не має наміру скасовувати зовнішнє тестування випускників шкіл • Міністр освіти й науки заявляє про готовність його відомства провести незалежне тестування випускників шкіл, що бажають вступати до вишів • Громадянська мережа «Опора» просить уряд не скасовувати завтрашнє незалежне зовнішнє тестування для випускників шкіл
XS
SM
MD
LG