Доступність посилання

ТОП новини

Росія нарощує свої миротворчі сили в Абхазії та Південній Осетії


Василь Зілгалов Росія у вівторок оголосила про нарощування свої миротворчих сил в самопроголошених Абхазії та Південній Осетії. Москва називає це відповіддю на нібито активні військові приготування Грузії. Офіційне Тбілісі вважає ці аргументи Москви дезінформацією, мета якої посилити напруженість у спірних регіонах.

Прага, 29 квітня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Росія у вівторок оголосила про нарощування свої миротворчих сил в самопроголошених Абхазії та Південній Осетії. Москва називає це відповіддю на нібито активні військові приготування Грузії. Офіційне Тбілісі вважає ці аргументи Москви дезінформацією, мета якої посилити напруженість у спірних регіонах.

Російські миротвреці у Абхазії, військова база в Очамчірі, 26 квітня 2008 р.
Росія прямо обвинуватила Грузію у підготовці збройної операції в Абхазії. МЗС Росії стверджує, що Тбілісі зосередив близько півтори тисячі вояків та поліцейських у Кодорському міжгір’ї Абхазії.

Речник МЗС Росії Борис Малахов, пояснюючи збільшення кількості російських миротворців в спірних регіонах, заявив: «До цього кроку вдались на основі оцінки інформації, що надходить із зони конфлікту і свідчить про зростання напруги внаслідок дестабілізуючих заходів, до яких вдається грузинська сторона. Серед них – збільшення грузинського військового і поліцейського контингенту у Верхньому Кодорі і активізація польотів грузинських літаків-розвідників над зоною безпеки».

Перед цим російське міністерство оборони пояснило, що нарощування російських миротворчих сил має на меті запобігти «відновленню кровопролиття» в Абхазії та Південній Осетії, і це нібито не означає намагання Росії захопити спірні області. У вівторок речник МЗС Борис Малахов обґрунтував посилення російської збройної присутності в регіоні угодою держав СНД від 1994 року та резолюцією ООН за номером 1808.

Влада Грузії спростовує заяви Росії

Грузинські представники заявляють, що армійських сил Грузії в Кодорі немає і є лише поліція, яка відповідає за своєю кількістю вимогам ООН. Грузинські урядовці також спростують заяви Росії про нібито наміри Грузії напасти на Абхазію.

Напруженість між Грузією та Росією зросла після того, як в середині квітня російський президент Володимир Путін доручив своєму урядові встановити прямі контакти з Абхазією та Південною Осетією, а Тбілісі звернулося за допомогою до НАТО та в ООН. Сторони взаємно обвинувачують одна одну у порушенні повітряного простору та наземних військових провокаціях.

Першою на новий виток нинішнього протистояння відреагувала Франція, яка закликала Росію і Грузію утриматися від дій, які можуть призвести до ескалації конфлікту. Париж також висловив підтримку територіальній цілісності Грузії.

Матеріали до теми:

• Росія скеровує додаткові загони миротворців до Абхазії • Грузія готується до воєнної операції в Абхазії, заявляє МЗС Росії • Україна серйозно стурбована деструктивною лінією Росії і її невиваженими кроками щодо Абхазії й Південної Осетії • Кондоліза Райс «дуже занепокоєна» рішенням Росії посилити співпрацю з грузинськими сепаратистами • США, НАТО й ЄС закликають Росію відмовитися від зміцнення зв’язків із Абхазією й Південною Осетією
XS
SM
MD
LG