Доступність посилання

ТОП новини

Кондоліза Райс «дуже занепокоєна» рішенням Росії посилити співпрацю з грузинськими сепаратистами


Раніше США, ЄС і НАТО вже висловили стурбованість рішенням Росії встановити розширені зв’язки з Абхазією й Південною Осетією і закликали президента Володимира Путіна скасувати його. Україна теж назвала ці кроки Росії невиваженими, а лінію Москви щодо регіону деструктивною.

Державний секретар США повідомила, що говорила про це в п’ятницю з міністром закордонних справ Росії Сергієм Лавровим і президентом Грузії Міхеїлом Саакашвілі.

За її словами, Сполучені Штати «абсолютно віддані» територіальній цілісності Грузії.

Раніше США, ЄС і НАТО вже висловили стурбованість рішенням Росії встановити розширені зв’язки з Абхазією й Південною Осетією і закликали президента Володимира Путіна скасувати його.

Україна теж назвала ці кроки Росії невиваженими, а лінію Москви щодо регіону деструктивною.

У Тбілісі цю вказівку Путіна вважають за намагання Москви анексувати два грузинські регіони і говорять про порушення Росією суверенітету Грузії.

Наступного тижня таке можливе порушення має розглянути Рада Безпеки ООН на надзвичайному засіданні.

Росія ж стверджує, що не має таких намірів і що ці її дії принесуть регіонові стабільність, а не підірвуть її.

У середу Росія оголосила, що на вказівку президента Володимира Путіна зміцнить свою співпрацю з Абхазією і Південною Осетією в торговельній, культурній та інших галузях, а також надасть «повний захист» тамтешнім російським громадянам. Ідеться про місцевих мешканців, яким Росія масово надавала своє громадянство.

У п’ятницю ж, після перших міжнародних протестів, у Москві заявили, що готові на деякі заходи, щоб нормалізувати відносини з Грузією. Але в цій заяві не йшлося про можливість скасувати плани зміцнення зв’язків із Абхазією й Південною Осетією.

Матеріали до теми:

• Україна серйозно стурбована деструктивною лінією Росії і її невиваженими кроками щодо Абхазії й Південної Осетії • США, НАТО й ЄС закликають Росію відмовитися від зміцнення зв’язків із Абхазією й Південною Осетією • Росія каже, що готова до нормалізації відносин із Грузією, і закликає її зробити кроки назустріч • НАТО підтримує Грузію у зв’язку з позицією Росії щодо Абхазії та Південної Осетії • У ПАРЄ пропонують вивести російських миротворців із Абхазії і замінити їх на «справді безсторонніх» миротворців ООН • Захід непокоїть те, що Росія підтримує самопроголошені Абхазію та Південну Осетією • Грузія скликає позачергове засідання Ради Безпеки ООН, щоб обговорити російську ініціативу щодо Абхазії та Південної Осетії • Міхеїл Саакашвілі: Міжнародна спільнота має не дозволити Росії анексувати Абхазію та Південну Осетію • Євросоюз і НАТО стурбовані рішенням Москви зміцнювати контакти з Південною Осетією та Абхазією • Генеральний секретар НАТО стурбований діями Росії щодо самопроголошених республік • Росія посилить співпрацю з Абхазією та Південною Осетією
XS
SM
MD
LG