Доступність посилання

ТОП новини

Україна і Грузія стануть членами НАТО, але наразі не долучені до ПДЧ – рішення саміту Північноатлантичного альянсу


Марія Щур У четвер країни НАТО спільним рішенням пообіцяли Україні і Грузії членство в альянсі. Рішення про приєднання цих країн до Плану дій щодо членства в обхід стандартних процедур зможуть ухвалити міністри закордонних справ НАТО в грудні цього року. В Бухаресті говорять про це рішення як про перемогу, адже План дій щодо членства самого членства не гарантував. Про рішення щодо України і Грузії оголосив Генеральний секретар НАТО Яап де Гооп Схеффер. Він повідомив про те, що НАТО вітає прагнення України і Грузії стати членами альянсу і країни НАТО домовилися, що Україна і Грузія будуть членами альянсу.

Бухарест, 3 квітня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – У четвер країни НАТО спільним рішенням пообіцяли Україні і Грузії членство в альянсі. Рішення про приєднання цих країн до Плану дій щодо членства в обхід стандартних процедур зможуть ухвалити міністри закордонних справ НАТО в грудні цього року. В Бухаресті говорять про це рішення як про перемогу, адже План дій щодо членства самого членства не гарантував.


Про рішення щодо України і Грузії оголосив Генеральний секретар НАТО Яап де Гооп Схеффер. Він повідомив про те, що НАТО вітає прагнення України і Грузії стати членами альянсу і країни НАТО домовилися, що Україна і Грузія будуть членами альянсу.

Зараз, за словами Схеффера, розпочинається інтенсивна співпраця, яка може закінчитися рішенням міністрів закордонних справ країн НАТО в грудні. Щоправда, перед цим вони мають оцінити прогрес, зроблений Україною.

Німеччина і Франція також «за»

Таке рішення безпрецедентне для НАТО, бо ще ніколи раніше жодна інша країна не отримувала конкретної обіцянки членства, бо його навіть не гарантує жаданий Україною і Грузією План дій щодо членства. І те, що керівники держав НАТО доручають ухвалити рішення міністрам закордонних справ, свідчить про те, що політичне рішення про надання Україні і Грузії Плану дій уже ухвалене, залишилися тільки технічні процедури.

Також надзвичайно важливо те, що з цим дуже сміливим формулюванням погодилися усі члени альянсу. Консенсус — для НАТО ключове слово, бо згідно зі статутними документами НАТО, організація ухвалює всі рішення консенсусом. Тому було дуже важливо почути підтвердження про повну підтримку цього рішення від канцлера Німеччини Анґели Меркель та президента Франції Ніколя Саркозі, які раніше висловлювали сумнів у готовності України. Анґела Меркель сказала, що між членами НАТО була повна згода з цього питання і йшлося лише про формулювання.

Обіцянка членства – заслуга Польщі

Україна відреагувала на рішення альянсу більше ніж позитивно. Президент Ющенко сказав, що це «перемога» і «цього навіть не можна було очікувати».

Перед від''їздом до Бухареста я намагалася з''ясувати, що буде прийнятним компромісом. І один колишній урядовець, який був серед тих, хто довів співпрацю з НАТО до нинішнього рівня, сказав, що буде добре, якщо Україна отримає дату, коли НАТО повернеться до розгляду української заявки. Україна ж отримала не лише позитивне рішення щодо своєї заявки, але чітку обіцянку про вступ.

Подякувати за саме таке формулювання Україна знову має Польщі. Президент цієї країни Лех Качинський розповів, що саме він наполіг на тому, щоб обіцянка членства була внесена до офіційного документа.

Росія змогла зберегти обличчя

Першим і головним наслідком рішення альянсу щодо України і Грузії є те, що президент Росії Володимир Путін міг спокійно приземлитися сьогодні в Бухаресті, не боячись втрати обличчя. НАТО цінує співпрацю з Росією і не хотіло б, щоб саміт НАТО-Росія зірвався через те, що російський президент не приїхав до Бухареста на знак протесту.

Чи Володимир Путін приїде до Румунії, не було відомо до останньої хвилини. Як сказав Президент Віктор Ющенко, фраза про те, що міністри закордонних справ ще будуть оцінювати прогрес України – це «політичний компроміс» потрібний для «збереження почуття», «толерантне послання альянсу, спрямоване за його межі».

Матеріали до теми:

•&nbspВіктор Ющенко назвав історичним для країни рішення НАТО про те, що Україна буде членом Альянсу •&nbspНАТО відклало розгляд питання про надання Україні та Грузії Плану дій щодо членства на грудень

•&nbspНа НАТО почекати запропонують Україні і Грузії в Бухаресті •&nbspВічний російський слід у євроатлантичних прагненнях України (Точка зору) •&nbspЄвроатлантичний курс і російський Чорноморський флот: чи можливе співіснування? •&nbspЧи повинне НАТО захищати Європу від енергетичної зброї Москви? •&nbspПрем’єр-міністр Данії: Союз НАТО має знайти щодо України і Грузії компроміс, прийнятний для всіх
XS
SM
MD
LG