Доступність посилання

ТОП новини

Чи є життя після заяв?


Тетяна Ярмощук Київ, 17 квітня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Гучні заяви зроблені. Відкритий обмін взаємними звинуваченнями відбувся. Чого очікувати далі у стосунках трикутника Секретаріат Президента — Блок Юлії Тимошенко — «Наша Україна-Народна самооборона»?

Обмін гучними заявами між Блоком Юлії Тимошенко та «Нашою Україною – Народною самообороною» спровокував законопроект про Кабінет Міністрів, а саме те, що він був поставлений на голосування перед проектом закону щодо імперативного мандату та скасування депутатських пільг і програмою діяльності уряду.

Бютівці висловлюють сподівання, що цей законопроект не буде сьогодні проголосований. В іншому випадку, каже представник БЮТу Сергій Терьохін, наслідки можуть бути які завгодно: «Верховна Рада продовжуватиме розглядати проект закону про Кабмін. БЮТ не голосуватиме за цей закон, тому що він робить з уряду придаток Секретаріату Президента. Він проголосований не буде, ймовірність космічна. Але якщо це буде, тоді я буду щасливий піти в опозицію до цього Президента і його оточення».

Порушення етики коаліції?

Представники ж «Нашої України – Народної самооборони» наполягають, що сьогодні цей законопроект таки мусить бути проголосований. Лілія Григорович заявляє: «Він повинен розглядатися, тому що це є виконання нашої коаліційної угоди, і не тільки угоди, а це ті речі, які були скріплені підписами В’ячеслава Кириленка і Юлії Тимошенко. Ми проголосували закон і про бюджет, і про дочасні вибори у місті Києві. А якщо колеги з БЮТу раптом необережно, не подумавши, щось кажуть, вони порушили етику нашої коаліції, і вони руйнують нашу коаліційну угоду».

Учора Блок Юлії Тимошенко назвав діяльність Президента загрозою незалежності України, на їхню думку, він ганьбить країну. А критика Глави держави на адресу Кабінету Міністрів продиктована бажанням перемогти на наступних виборах. На такі заяви Президент неодмінно має відреагувати, вважає політичний експерт Кость Бондаренко: «Реакція Президента буде, і реакція Президента буде доволі різкою».

Що ж стосується подальшого розвитку ситуації, то, на думку оглядачів, вона багато у чому залежатиме від спікера Арсенія Яценюка, а саме – від тих питань, які він поставить на голосування.
XS
SM
MD
LG