Доступність посилання

ТОП новини

Позиція США стосовно приєднання України та Грузії до ПДЧ непохитна


На спільній прес-конференції з Президентом України Віктором Ющенком Президент США Джордж Буш заявив: «У Бухаресті цього тижня я продовжу наголошувати на чіткій позиції США: Ми підтримуємо ПДЧ для України і Грузії. Допомогти Україні йти в напрямку членства є в інтересах кожного члена Альянсу і посприяє безпеці в цьому регіоні та у світі. Ми поділяємо не лише безпекові питання, а також демократичні цінності». А Віктор Ющенко наголосив, що приєднання України до Плану дій щодо членства в НАТО та членство в Альянсi вiдповiдає нацiональним iнтересам.


На спільній прес-конференції з Президентом України Віктором Ющенком Президент США Джордж Буш заявив, що Україна зробила вагоме рішення і Сполучені Штати сильно підтримують прохання України стосовно отримання Плану дій щодо членства в НАТО.

«У Бухаресті цього тижня я продовжу наголошувати на чіткій позиції США: Ми підтримуємо ПДЧ для України і Грузії. Допомогти Україні йти в напрямку членства є в інтересах кожного члена Альянсу і посприяє безпеці в цьому регіоні та у світі. Ми поділяємо не лише безпекові питання, а також демократичні цінності», – наголосив Джордж Буш.

За його словами, він і його команда продовжують працювати з усіма країнами – членами НАТО, щоб переконати їх, що членство України і Грузії в Альянсі вигідне, передусім, самим членам НАТО.

Президент Віктор Ющенко зазначив, що, на його думку, вдасться схилити на свій бік ті держави, які ще мають можливість визначитись.

«Я маю хороше передчуття про те, що позиція наших друзів по Європейському Союзу буде дуже важливою для завтрашнього рішення», – сказав Віктор Ющенко.

Він наголосив, що приєднання України до Плану дій щодо членства в НАТО та членство в Альянсi вiдповiдає нацiональним iнтересам.

«Переконаний, що сьогодні ми є свідками такої гарячої, можливо, надмірної, емоційної дискусії, але, кінець кінцем здоровий глузд у цьому питанні переможе. Мною керує одне питання, я хочу принести цій країні спокій, стабільність, і зокрема, безпекову стабільність. Ми хочемо говорити про українську присутність в світі, ми хочемо говорити про вічну Україну. І тому тільки через ці мотиви ми ведемо діалог, ведемо полеміку», – заявив Президент України.

Він висловив впевненість у позитивному рішенні країн-членів НАТО про приєднання України до ПДЧ на Бухарестському саміті організації: «Я переконаний, що ті аргументи, про які говорив президент Буш, про ті позиції, з якими виступає Україна в рамках міжнародних дебатів по даному питанню, – ми з кожним днем наближаємося до позитивного фінального результату».

Зустріч Президента США Джорджа Буша з Прем''єр-міністром України Юлією Тимошенко, 1 квітня 2008 року
Президент США Джордж Буш зустрівся також із Прем''єр-міністром України Юлією Тимошенко.

Вони погодились, що процес створення зони вільної торгівлі між двома країнами може відбуватись паралельно з переговорами про створення зони вільної торгівлі між Україною та Євросоюзом.

Юлія Тимошенко та Джордж Буш також торкнулися питань участі американських компаній у приватизації українських підприємств, транзиту газу в європейські країни територією України, а також шляхів диверсифікації постачань природного газу до України.

За словами першого віце-прем''єра Олександра Турчинова, наприкінці зустрічі американської та української делегацій Джордж Буш запропонував Юлії Тимошенко провести непередбачену програмою візиту зустріч у форматі «віч-на-віч».

Джордж Буш також мав зустріч із учнями київської середньої школи номер 57.

Президент США закликав українську молодь сприяти демократичному розвиткові і соціальному добробуту своєї держави.

«Нам з дружиною вельми цікаво бути у державі, що пережила складні часи і стала на шлях до свободи і демократичних змін. Дуже важливо, щоб ви підключились до розбудови майбутнього вашої країни. Яким чином? Перш за все, вимагати, щоб ваш уряд не був корупційним і щоб ваша влада захищала інтереси не лише одного прошарку населення, а всіх громадян України. Хтось сумнівається, чи залежить щось від його одного голосу – залежить! По-друге, ви маєте вчитись, щоб ваші знання допомагали розвиткові українського суспільства», – зазначив Джордж Буш.

Разом з ним із київськими школярами зустрілися Лора Буш і держсекретар США Кондоліза Райс.

Після завершення державного візиту Президент США відбув до Румунії, де братиме участь у саміті НАТО (2-4 квітня).

Візит Джорджа Буша до України відбувся за надзвичайних заходів безпеки. Правопорядок у Києві під час його візиту охороняли 5 тисяч міліціонерів.

Напередодні, у понеділок, ліві сили розпочали в Києві акції протесту проти візиту до України Президента США і проти вступу України до НАТО.

Матеріали до теми:

• Візит Джорджа Буша до України •&nbspВізит Джорджа Буша до України – комуністи проти • Буш у Києві: перспективи та очікування • Представник Росії в НАТО: План дій для членства України і Грузії – «точка неповернення» • Антинатовські протести розпочалися в Києві •&nbspДжордж Буш: Приєднання України до НАТО – це добра політика •&nbsp Двері в НАТО для України і Грузії в Бухаресті лише трохи прочинять? (Огляд європейської преси) •&nbspБуш у Києві: перспективи та очікування •&nbspВізит Президента США до Києва •&nbspДо київського візиту президента Буша
XS
SM
MD
LG