Доступність посилання

ТОП новини

Єврокомісар скликає позачергові збори для організації гуманітарної допомоги М’янмі


Віталій Єреміца Брюссель, 13 травня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – М’янма, що потерпіла 3 травня від руйнівного циклону «Нарґіс», потребує термінової гуманітарної допомоги. Люди потерпають від нестачі харчів, питної води та одежі. Починають поширюватися епідемії. Сьогодні у Брюсселі має відбутися позачергова зустріч міністрів країн-членів ЄС, щоб обговорити надання гуманітарної допомоги регіонам, потерпілим від стихійного лиха, що, як вважають, могло забрати життя понад ста тисяч осіб.

Позачергову зустріч міністрів країн-членів ЄС з питань гуманітарної допомоги скликає єврокомісар з питань розвитку та гуманітарної допомоги Луї Мішель. Її мета – переглянути всі засоби для швидкого та скоординованого надання матеріальної допомоги потерпілим.

Необхідність зустрічі продиктована масовим характером руйнувань внаслідок циклону «Нарґіс», а також довгоочікуваним дозволом керівництва М’янми на отримання гуманітарної допомоги.

Військовий режим цієї країни, раніше відомої як Бірма (а багато хто на Заході й досі вживає цю назву), довго відмовлявся приймати пряму допомогу від країн Заходу, які вони вважають ворожими. Влада цієї азійської країни до останнього часу відмовлялася надавати візи працівникам гуманітарних місій та світових допомогових організацій.

Єврокомісар сам вирушить домовлятися з хунтою

Одразу після зборів комісар Луї Мішель має намір особисто вилетіти до М’янми для того, щоб зустрітися із її керівництвом, обговорити шляхи надання міжнародної допомоги потерпілому населенню і, за його словами, допомогти відкрити кордони працівникам гуманітарних місій, які фінансує ЄС.

На думку єврокомісара, ситуація, що склалася сьогодні, й «негнучкий характер» керівництва М’янми можуть «призвести до появи нової катастрофи на додачу до того, що сталося».

Бажання Єврокомісії, зазначив Луї Мішель, – скоординувати роботу так, щоб разом зі владою М’янми якнайшвидше полегшити страждання людей та зупинити поширення епідемій, що вже з’являються через брак чистої питної води, харчів та одягу.
XS
SM
MD
LG