Доступність посилання

ТОП новини

Енергетична безпека Європи: погляд із Києва


Богдана Костюк Київ, 22 травня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Створити безперебійне і безпечне постачання каспійської нафти через Чорномор’я до країн Євросоюзу і далі до Балтики – таку мету ставлять перед собою учасники Міжнародного енергетичного форуму, який сьогодні розпочинає свою роботу в українській столиці.

Форум збирає у Києві президентів Азербайджану, Грузії, Естонії, Латвії, Литви, Молдови, Польщі, Румунії. Також підтвердив свою участь комісар Єврокомісії з питань енергетики Андріс Пієбалґс та ще чимало європейських політиків, енергетиків, економістів. Делегацію США очолить Спеціальний посланець у євразійських енергетичних справах, Посол США в ЄС Бойден Ґрей.

На відкритті Форуму Президент Віктор Ющенко озвучить свою ініціативу про створення Каспійсько-Чорноморсько-Балтійського енергетичного простору. Цей проект у Києві розглядають як основу новітньої концепції енергетичної безпеки Європи та один із варіантів постачання енергоносіїв до держав ЄС, оминаючи територію Росії.

Уперше ідею об’єднати постачальників, транзитерів та споживачів енергоносіїв Президент Ющенко проголосив минулого жовтня на Енергетичному саміті у Вільнюсі. Цією пропозицією зацікавились і експерти Євросоюзу, зазначає голова Представництва Європейської Комісії в Україні Іян Боуґ.

«Співпраця в енергетичній сфері між Євросоюзом та Україною стає дедалі більш важливою, і, завдяки ініціативам Президента Ющенка, набуває практичного виміру. Ми плануємо продовжити обговорення енергетичного «Проекту трьох морів» під час чергового саміту Україна – ЄС у вересні цього року. Очікуємо на прогрес у нашій енергетичній співпраці», – каже європейський дипломат.

Практичні аспекти енергетичної безпеки

Серед практичних аспектів здійснення Каспійсько-Чорноморсько-Балтійського проекту – добудова і введення у дію в аверсному режимі нафтогону «Одеса – Броди – Плоцьк – Гданськ», нагадав напередодні київського Форуму радник Президента України з питань енергобезпеки Богдан Соколовський.

«Ухвалене рішення про перехід на аверсний режим, і на це є відповідні підстави. Є готовність українських споживачів нафти отримувати через нафтопровід «Одеса – Броди» певні обсяги нафти. Іде активна робота із закордонними споживачами про постачання за маршрутами від Бродів далі», – сказав він.

Богдан Соколовський також повідомив, що за підсумками Форуму буде підписано низку важливих документів. Викладені у них бізнес-плани і програми дозволять зміцнити енергетичну безпеку Європи та залучити Україну до європейського енергетичного ринку.
XS
SM
MD
LG