Доступність посилання

ТОП новини

Арнольд Мері, якого звинувачують у масовій депортації мешканців Естонії, не визнає себе винним у геноциді


Людмила Пилип Рига, 21 травня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Суд над Героєм Радянського Союзу, який розпочався вчора в Естонії, відклали на півроку через хворобу підсудного. 88-річного Арнольда Мері звинувачують у депортації естонців до Сибіру. Підсудний свої провини не визнає і не вважає свої дії геноцидом проти естонського народу. Росія ж цей суд сприймає як спробу естонської влади переслідувати ветеранів Другої світової війни.

Арнольд Мері
Обвинувачення свідчить, що саме на острові Хійумаа, де проходить судове засідання, у березні 1949 року Арнольд Мери брав участь як представник радянської влади у підготовці масової депортації естонців.

Всього ж у перебігу березневих депортацій до Сибіру було вислано понад 20 тисяч мешканців Естонії. Обвинувачі вважають, що мета депортації полягала в тому, щоб знищити цілі соціальні верстви, а не окремих естонців, яких радянська влада класифікувала як «куркулів» та «націоналістів».

Відповідно до естонського законодавства, причетність Арнольда Мері до депортації визнається як участь у геноциді. Прокурор також наголосила, що відповідно до статтей Нюрнберзького Міжнародного трибуналу, керівники, організатори та посібники, які брали участь у складенні, або здійсненні загального плану чи змови, спрямованих на здійснення злочинів проти людства, несуть відповідальність за ці дії.

Родина самого Мері зазнала комуністичних репресій

Натомість підсудний заявив, що обвинувачення йому зрозуміле, однак не визнав себе винним у геноциді.

«Те, що мене тоді послали з цим завданням, це було великою наївністю. Тому що в очах КДБ, якому була доручена ця справа, і яке нею займалось, я входив якраз до числа тих, яких слід було висилати», – зазначив Арнольд Мері. Його родину, включно із двоюрідним братом, Ленартом, який пізніше став президентом Естонії, справді вислали до Сибіру в 1941 році.

На судове засідання приїхало 29 потерпілих. Однак суд встиг заслухати лише одного свідка, оскільки задовольнив позов адвокатів, які наполягали на медичному обстеженні Арнольда Мері. За словами адвоката Свена Сілларі, у Мері рак легенів, і він може не витримати процесу.

Свін Сілларі повідомив, що наступне засідання суду, найімовірніше, відбудеться через півроку: «Ми показали, що не боїмося, і якщо потрібно, понесемо кару. Суд наш позов задовольнив і медична експертиза буде. П’ятого червня сторони обсудять дані експертизи, і суддя повідомив, що наступне засідання суду, якщо і буде, то восени чи взимку».

Офіційна Москва обурюється, Держдума готує відповідну заяву

За судовим процесом над єдиним досі живим естонцем-героєм Радянського Союзу уважно спостерігають не тільки в Естонії. Росія вже висловила своє незадоволення з цього приводу.

У заяві міністерства закордонних справ Російської Федерації наголошено, що суд над Арнольдом Мері – це спроба естонської влади переслідувати ветеранів Другової світової війни. Держдума Росії також готує відповідну заяву у зв’язку з судом над Арнольдом Мері.
XS
SM
MD
LG