Доступність посилання

ТОП новини

«Уряд України подає негативні сигнали міжнародному приватному бізнесу» – президент Українсько-американської бізнесової ради


Петро Войцеховський Вашингтон, 15 травня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Непрофесійні та політизовані дії представників уряду України у справі з компанією Vanco сигналізують про негативне ставлення нинішнього уряду до приватного сектору економіки. Про це в інтерв’ю Радіо Свобода заявив Президент Українсько-американської бізнесової ради Морган Вільямс. Він очолює спілку, яка об’єднує провідні американські корпорації, фірми та некомерційні організації, що працюють в Україні.

Морган Вільямс
Р. С.: Який Ваш погляд на конфліктну ситуацію, що виникла навколо контракту з компанією Vanco?

Морган Вільямс:
На наш погляд (а ми – це ті, хто належить до кіл приватного американського бізнесу), теперішній український уряд поводиться у цій ситуації надзвичайно непрофесійно, не зовсім адекватно, і це вже викликало суттєве занепокоєння та тривогу в колах приватного бізнесу. Важко уявити будь-який гірший варіант дій уряду в такій ситуації, ніж те, що вони стали робити – я маю на увазі заяви зі звинуваченнями на різні адреси, оголошення необґрунтованих висновків. На думку бізнесових кіл, більш недолугих дій годі було уявити.

Р. С.: Чи вплинуть ці події на іноземні інвестиції в українську економіку?

М. В.:
Ці події вказують, що уряд не зацікавлений в тому, щоб приватний бізнес працював у секторі енергетики, що він бажає розвивати цей сектор силами державних підприємств. Було заявлено, що державні, а не приватні компанії повинні займатися бурінням свердловин на шельфі. Також ми бачимо, що підприємець може витратити кілька років та мільйони доларів на підписання контрактів та підготовчу роботу, а потім уряд України в один день бере та й закреслює ті контракти. Ми бачимо, що уряд України знущально поводиться з підприємцем, плямує його у пресі, робить приватну компанію заручницею в політичному конфлікті. Все це в цілому дуже негативно свідчить про ставлення уряду України до дотримання контрактів із приватним бізнесом, а також про його незацікавленість у тому, щоб приватний сектор брав участь у розвитку української енергетичної галузі.

Р. С.: Чим, на Вашу думку, може закінчитися цей конфлікт, якщо справа дійде до арбітражного розгляду?

М. В.:
Думаю, що на це зараз ніхто не зможе дати відповіді. Але, очевидно, що уряд України має певні запитання, чи то стосовно самого контракту, чи то стосовно того, як Vanco виконує цей контракт, чи стосовно певних субконтрактів. Їм слід було б сісти за стіл переговорів із Vanco, на рівні керівництва з обох сторін, і обговорити всі ці питання – нормально, розумно і по-діловому, щоб визначити, які рішення можна знайти. Але цього не відбулося, аж доки уряд України не розпочав кампанію публічних звинувачень та дешевих політичних закидів. А такі дії нікому не допомагають; вони не допомагають розв’язати проблему і не допомагають створювати позитивні сигнали для приватного бізнесу.
XS
SM
MD
LG