Доступність посилання

ТОП новини

Заяви на місці. Ситуація у ФДМ усе гарячіша


Тетяна Ярмощук Ситуація навколо Фонду держмайна продовжує загострюватися. У понеділок Президент озвучив те, про що багато хто думав, але не наважувався сказати вголос. А саме: про силове розв’язання конфлікту. Втім, голова держави запевнив, що цього не допустить.

Ситуація навколо Фонду держмайна продовжує загострюватися. У понеділок Президент озвучив те, про що багато хто думав, але не наважувався сказати вголос. А саме: про силове розв’язання конфлікту. Втім, голова держави запевнив, що цього не допустить.

Усі сторони конфлікту навколо Фонду держмайна мають керуватися виключно Конституцією, а питання про звільнення та призначення голови Фонду є виключно компетенцією парламенту, заявив Президент.

«Жоден силовий варіант не пройде, і я буду чітко стояти на сторожі норм Конституції з цього питання. Мені здається, уряд це добре розуміє, але чомусь відповідних висновків не робить. Я думаю, що ми йдемо неправильною дорогою, яка дає не ті сигнали діловому світові, які повинна давати», – наголосив у понеділок Віктор Ющенко.

Фонд держмайна – це могутній ресурс уряду, і без нього соціальні обіцянки Юлії Тимошенко нездійсненні. Тож Прем’єр-міністр уже вдруге намагається взяти Фонд під контроль. Цього разу – рішуче.

На Страсну п’ятницю вона представила працівникам Фонду держмайна нового керівника – виконувачем обов’язків голови, за версією Кабміну, відтепер є Андрій Портнов. Правова підстава – рішення Окружного адміністративного суду Києва, яке відкривало шлях для зміни керівництва Фонду.

Та Президент видав новий указ і знов, удруге вже, починаючи з лютого, призупинив дію розпорядження уряду про зміну керівництва Фонду державного майна. Натомість Юлія Тимошенко наказала Андрієві Портнову не виконувати президентський указ.

Отже, Фонд держмайна має ніби двох керівників. За урядовою версією – це Андрій Портнов; за президентською – Валентина Семенюк-Самсоненко.

Вона переконана, що відсторонення її з посади не є компетенцією уряду. «Відповідно до указу Президента, Фонд державного майна не є органом виконавчої влади, і ми не є представниками Кабінету Міністрів. Тому такі вказівки даватися не можуть», – вважає вона.

НУНС не підтримає Портнова?

Президент пропонує затверджувати кандидатуру Андрія Портнова у парламенті. Але наразі це виглядає малоймовірним.

Раніше представники «Нашої України – Народної самооборони» говорили, що голосуватимуть за це в обмін на законопроект про Кабмін. Тепер же заяви нунсівців стали категоричнішими.

Представник цього блоку Лілія Григорович, наприклад, заявляє: «Не стоїть питання, кого ми персонально підтримаємо. Якщо хтось із представників демократичної коаліції причетний до тендерства, рейдерства і землегубства, він не повинен займати державних посад».

У Блоці ж Юлії Тимошенко заявляють: якщо НУНС не підтримає кандидатуру Андрія Портнова, це буде зривом коаліційних домовленостей.

«Це буде однозначне порушення коаліційної угоди, тому що у даному разі дії, які чинить Кабінет Міністрів щодо призначень, – у межах коаліційної угоди», – переконана бютівка Ольга Боднар.

Наразі ж у Конституційному Суді є подання Президента щодо законності відсторонення урядом голови Фонду державного майна. Коли ж конкретно Конституційний Суд розгляне це питання, ще не відомо.

Але, на думку оглядачів, будь-яке рішення Суду навряд чи вирішить цю ситуацію.

Матеріали до теми:

• Нараду Прем’єр-міністра з керівниками регіональних відділень Фонду держмайна знову відклали • Валентина Семенюк-Самсоненко: Суд заборонив продаж Одеського припортового заводу • Фонд держмайна повернув заставу претендентові на купівлю Одеського припортового заводу • Конституційний Суд у понеділок не винесе жодного рішення з приводу законності усунення урядом голови Фонду держмайна/a> • Президент вимагає, щоб усі сторони конфлікту навколо Фонду держмайна керувались виключно Конституцією

• Піком президентсько-прем’єрського протистояння став Фонд держмайна • Генпрокуратура опротестувала розпорядження Кабміну щодо Фонду держмайна і Одеського припортового заводу • Президент Віктор Ющенко знову призупинив зміну керівництва Фонду держмайна • Дії Окружного адміністративного суду Києва щодо зупинки указів Президента не ґрунтуються на законі – Руслан Кирилюк • Андрій Портнов: Указ Президента щодо кадрових змін у Фонді держмайна не відповідає його конституційним повноваженням • Президент знову призупинив приватизацію Одеського припортового заводу • Валентина Семенюк заявила про «рейдерську атаку» на Фонд держмайна
XS
SM
MD
LG