Доступність посилання

ТОП новини

Ультиматум на ультиматум. Робота Верховної Ради розпочалась із погроз її заблокувати


Тетяна Ярмощук Київ, 12 травня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Ультиматум – це вимога, пов’язана з обмеженням часу, даного на її виконання, а також із загрозою серйозних наслідків у випадку її невиконання. Саме з таких вимог розпочали свою роботу українські політики після тритижневої парламентської перерви.

Ультиматум перший. Блок Юлії Тимошенко вимагає, щоб завтра Верховна Рада розглянула питання щодо зміни керівництва Фонду державного майна. Якщо ж ні, бютівці не виключають блокування парламентської трибуни. Сьогодні ж на засіданні ради коаліції, парламентарі висловили ініціативу щодо зустрічі з Президентом Ющенком, на якій була б присутня і Прем’єр Тимошенко. Така зустріч має відбутися до початку завтрашнього засідання, заявив Радіо Свобода бютівець Андрій Шкіль, тільки після цього, за його словами, можна очікувати конструктивної роботи парламенту.

«Завтра відбудеться адекватна робота парламенту, коли ми зможемо поспілкуватися з Президентом, щоб почути які проблеми реально існують, щоб зрештою почати боротьбу із корупцією в Україні, а не на словах розповідати хто ким є, і до чого прийшов. А хто має боротися з корупцією, як не Фонд державного майна?», – зазначив Андрій Шкіль.

Утім, представники НУ-НСу вважають нереальним проведення подібної зустрічі до початку завтрашнього пленарного засідання.

Ультиматум другий. Представники «Народної самооборони» вимагають звільнення голови президентського Секретаріату Віктора Балоги. Саме через нього, кажуть вони, не може злагоджено працювати уряд і коаліція. В іншому разі самооборонці обіцяють піти на створення дуже небажаної для Президента конституційної комісії в парламенті. Руку Балоги вони бачать від початку створення коаліції після дострокових виборів.

Останньої краплею, за словами Юрія Луценка, стало блокування приватизації, що поставило під загрозу надходження до бюджету. Цей ультиматум, як сказав пан Луценко, він озвучив Президенту під час їхньої п’ятигодинної розмови.

«Попри явні помилки Юлії Тимошенко у фінансовій політиці, наслідком яких є стрімке зростання цін і відчутне погіршення доходів населення, я вважаю аморальним принцип Балоги: чим гірше живуть люди, тим легше критикувати уряд і потім змінити його на більш зручний. Між іншим, для підриву свого ж уряду, сформованого своєю ж політичною силою, 50 на 50», – заявив Юрій Луценко.

Не буде звернення Президента, не буде нічого?

І зрештою, сьогоднішній ультиматум від спікера. Якщо Блок Юлії Тимошенко таки піде на блокування трибуни і Президент не зможе завтра виступити у парламенті зі своїм щорічним зверненням, це унеможливить ухвалення усіх інших рішень.

Арсеній Яценюк: «Ми ж ухвалили логічну лінійку ухвалення рішень: послання Президента, виконання коаліційної угоди, програма дій уряду... Тому неможливість послання Президента спровокує неможливість ухвалення інших актів. Бажано, щоб проблеми всередині окремих політичних сил не перекладалися в цілому на український парламент. Є механізм врегулювання будь-яких конфліктних ситуацій. Тим більше, якщо такі конфліктні ситуації виникають у коаліції, — будь-ласка, сідайте за стіл і домовляйтеся».

Наразі ж всередині коаліції триває боротьба за лідерство, вважають експерти. І Блок Юлії Тимошенко, і «Наша Україна – Народна самооборона», точніше його частина, намагаються довести свою першість і вплив на ситуацію у парламенті. Тож подальша парламентська робота напряму залежить від політичних домовленостей. І те, чи розпочне завтра парламент свою роботу, чи вона буде заблокована, напряму залежить від того, чи зможуть домовитися лідери коаліційних сил, а саме, Президент Ющенко та Прем’єр Тимошенко.
XS
SM
MD
LG