Доступність посилання

ТОП новини

Сербський президент отримав погрози на свою адресу лише за тиждень до парламентських виборів


Анамарія Рамач Белград, 6 травня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Сербському президентові загрожують убивством. Прозахідний президент Сербії Борис Тадич отримав погрози на свою адресу за тиждень до вирішальних парламентських виборів.

Передвиборчий плакат з зображенням Бориса Тадича (ліворуч) у Белграді, 6 травня 2008 р.
Інформацію першим оприлюднило інтернет-видання щоденника «Бліц». Газета повідомляє, що в листі до Тадича з погрозами його звинувачують у «державній зраді» і стверджують, що він «отримає те, на що заслуговує – кулю в чоло».

Автора листа наразі не знайшли. Лист начебто надіслали з Америки, з міста Чикаго, але газета припускає, що його, можливо, все-таки відправили з Сербії.

У газеті мовиться, що це лише один із низки листів погроз сербському президентові. Сербський голова держави не хотів це коментувати.

«Я не можу коментувати такі речі. Цим нехай займаються відповідальні органи. Я можу лише сказати, що в Сербії більше ніколи не повинна бути спровокована атмосфера лінчування. Говорю не про себе, а про всіх людей. Кожна людина у цій країні мусить бути захищена, а політики мусять пильнувати за словами, які вимовляють», – заявив президент.

Націоналісти говорять про «зраду» президента

Прозахідного Тадича сербські націоналісти звинувачують у державній зраді. Ворожість зросла після того, як голова держави схвалив підписання минулого тижня Угоди про стабілізацію і асоціацію з Євросоюзом попри те, що більшість країн ЄС визнала незалежність Косова. Консервативні політики заявляють, що Угоду про стабілізацію та асоціацію з ЄС не слід було підписувати без визнання Євросоюзом, що Косово є частиною Сербії.

Косово, здебільшого заселене місцевими албанцями, проголосило незалежність від Сербії у лютому цього року. Більшість європейських держав, а також Сполучені Штати Америки визнали проголошену незалежність Косова. Але Сербія та Росія відкинули цей акт, вважаючи, що він порушує міжнародне право.

Минулого тижня через підписання згаданої угоди з ЄС у Белграді з’явилися і плакати з зображеннями Тадича та заступника прем’єр-міністра Божидара Дєлича, на яких їх названо «ворогами країни».

Подібні звинувачення та погрози отримував і перший сербський демократичний прем’єр-міністр Зоран Джинджич, якого вбили 2003 року.

Зближення з ЄС має посилити безпеку – але чи відбудеться це зближення?

Міністр економіки Младян Динкич каже, що такі листи «є серйозними погрозами, з якими повинна мати справу прокуратура та органи безпеки».

«На мою думку, прокуратура мусить серйозно зайнятися цим листом. Маю на увазі і ці плакати, розклеєні по вулицях Белграда. Однією з причин, чому я відстоюю вступ Сербії до Євросоюзу, є і те, що тоді і наші структури безпеки, прокуратури, судочинства будуть міцніші», – каже проєвропейський міністр.

В умовах передвиборчої кампанії зростає напруженість і глибокий розкол між прозахідними реформаторами та націоналістами. Парламентські вибори у Сербії будуть проведені наступної неділі і, на думку оглядачів, напевно визначать, чи буде країна і надалі посилювати відносини з ЄС, що відстоює президент Тадич, або підтримає націоналізм, який позначав період режиму Слободана Млошевича.
XS
SM
MD
LG