Доступність посилання

ТОП новини

Італія зачиняє двері нелегальним мігрантам


Наталка Кудрик Рим, 13 травня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Уряд Італії збирається запровадити жорсткі заходи для боротьби зі злочинцями і нелегальними іммігрантами, переважно вихідцями зі Східної Європи та Північної Африки. Міністр внутрішніх справ запропонував навіть тимчасово відновити паспортний контроль для громадян, які прибувають до Італії з країн Шенґенської зони. Але такі плани Рима негативно сприйняла Румунія, чия громада в Італії офіційно налічує понад півмільйона осіб. Бухарест побоюється хвилі ксенофобії проти своїх громадян і погіршення відносин з Італією – важливим економічним партнером.

У минулому Італія була відома як країна емігрантів. Мільйони її громадян у пошуку кращої долі відправлялися до берегів Америки, Австралії, на терени Північної Європи. Там і нині живуть чисельні спільноти італійців.

Але часи змінилися. Тепер на Апеннінах новий уряд правоцентристів розгортає боротьбу з нелегальною міграцією і планує трактувати її як злочин. Іммігрант без дозволу на проживання каратиметься до кількарічного ув’язнення або його видворять. Міністр внутрішніх справ Роберто Мароні, активіст сепаратистської партії «Північна Ліга» повідомив: «Це буде пакет досить жорстких заходів, але з дотриманням усіх норм європейського законодавства».

Нові заходи скеровані передусім проти румунських ромів?

Чільний посадовець хоче відновити прикордонний контроль для осіб, які прибувають із країн Шенґенського простору. Суворі наміри італійська влада пояснює тим, що останніми роками країна потерпає від напливу нелегалів. За даними Національного інституту статистики, в країні мешкає близько 4 мільйонів іноземних громадян. Але за повідомленням преси, нелегальних мігрантів приблизно мільйон. Вважають, що значна частина їх прибула до Італії минулого року після входження Румунії і Болгарії до Євросоюзу.

Директор міланського вишу Bertarelli Тереза Капра турбується за вихованців свого закладу, де навчається понад 500 закордонних студентів.

«Ми маємо майже 50% учнів-іноземців. Ми вважаємо себе інтернаціональною школою, бо тут спілкуються усіма мовами. Маємо представників 30 національностей: велика група з Філіппін, Перу, інші з України, Словаччини, Шрі-Ланки, Уругваю, Венесуели..., а також із Румунії, Росії і Сенегалу», – зазначила Тереза Капра.

Втім, слід наголосити, що боротьба правоцентристів скерована передусім проти румунських ромів, які скоюють в Італії багато гучних злочинів. Румунія наразі не входить до Шенґенської зони, але за словами представників влади, багато її громадян прибувають на півострів саме з інших країн Шенґенської угоди.

Влада Румунії застерігає Італію

Уряд Сильвіо Берлусконі голосуватиме за пакет пропозицій міністра Мароні наступного тижня. Тим часом прем’єр-міністр Румунії Калін Попеску Терічану вже звернувся до Рима із попередженням.

«Право на вільне пересування Європою – одне з головних цінностей європейського суспільства, і ми не можемо погодитися з порушенням цього права. Ми свідомі того, що рішучі заходи з боку держави необхідні, але водночас не сприймаємо обмеження фундаментальних прав, на яких базувалося створення Європейського дому», – наголошує Калін Попеску Терічану.

Румунський керівник пообіцяв направити до Рима команду силовиків, щоб допомогти італійцям приборкати злочинність. Міністр оборони Румунії, апелюючи до італійських урядовців, визнав, що проблеми почалися з вини румунських циганів. Він радить колегам закрити табори ромів і залишити у спокої румунів, які чесно заробляють на життя. Натякаючи на безпорадність італійської влади у боротьбі зі злочинністю, у Бухаресті зауважують, що румунські громадяни, зокрема цигани, живуть також в інших країнах ЄС, але лише в Італії ситуація з дотриманням їхніх прав залишається невтішною.
XS
SM
MD
LG