Доступність посилання

ТОП новини

Ліві сили провели у Києві свої першотравневі мітинги окремо одна від одної, а більшість львів’ян на першотравень працювали на городах


У Києві комуністи розпочали вранці святкування Міжнародного дня солідарності трудящих покладанням квітів до пам’ятника Ленінові. Потім вони разом із прогресивними соціалістами пройшли ходою Хрещатиком до майдану Незалежності. Соціалісти провели мітинг окремо. У Львові ж близько сотні комуністів, переважна більшість пенсійного віку, висловлювались проти вступу України до НАТО. Нечисленні першотравневі демонстрації, організовані лівими силами, пройшли у всіх обласних центрах України.

Лідер комуністів Петро Симоненко
У Києві комуністи розпочали вранці святкування Міжнародного дня солідарності трудящих покладанням квітів до пам’ятника Ленінові. Потім вони разом із прогресивними соціалістами пройшли ходою Хрещатиком до майдану Незалежності. Колона нараховувала, за твердженнями правоохоронців, близько трьох тисяч демонстрантів.

Лідер комуністів Петро Симоненко повідомив, що пропонував приєднатися і Соціалістичній партії України: «Ми запропонували разом пройти Хрещатиком, прийняти спільну резолюцію, щоб показати людям, що прогресивні сили об’єднуються».

Соціалісти провели мітинг окремо
Однак соціалісти провели мітинг окремо. Лідера Соціалістичної партії України Олександра Мороза слухало близько п’яти сотень людей.

«Я переконаний, що саме теперішнє життя переконує людей у правильності позиції соціалістів. Ми повернемося у структури верховної влади в Україні, щоб відстоювати інтереси людини. А зараз усіх вас сердечно вітаю із святом 1 травня. Я переконаний, що це державне свято», – заявив лідер соціалістів.

Марш анархістів на Хрещатику
Олександр Мороз також висловив сподівання на можливе об’єднання усіх лівих сил.

Окремо від соціалістів та комуністів провела своє зібрання і Соціал-демократична партія України (об’єднана).

* * * * * * * * * * *

Під пильною охороною: міліціонерів удвічі більше аніж самих учасників мітингу
У Львові близько сотні комуністів, переважна більшість пенсійного віку, висловлювались проти вступу України до НАТО.

А кілька представників соцпартії прибирали військове кладовище, як повідомила кореспондентка Радіо Свобода.

Акція протесту місцевих комуністів біля монументу слави пройшла під пильною охороною міліціонерів, яких було удвічі більше, аніж самих учасників мітингу.

Комуністи тримали у руках транспаранти з гаслами «Владу народові! Геть владу, яка нас тягне в НАТО!», «Ні підвищенню цін і безробіттю!»

Малолюдний мітинг біля приміщення профспілок у Львові
Один із учасників комуністичної демонстрації, що має радянську нагороду Героя соціалістичної праці, Тимофій Махонюк заявив: «Праця завжди була святом, і ми святкуємо».

А тим часом під стінами зачиненого приміщення Об’єднання профспілок Львівщини два десятки молодих людей вимагали звільнення голови Федерації профспілок України Олександра Юркіна і скандували: «Де наші гроші?»

Один із учасників цього мітингу Максим Фатуєв розповів: «Зібралися для того, щоб запитати керівників профспілок, як вони працюють, як розпоряджаються профспілковим майном. Профспілки мають захищати права трудящих, а не свої».

Однак більшість львів’ян традиційно провели першотравень на власних городах або ж у центрі міста, де відбуваються мистецькі заходи з нагоди дня Львова.

* * * * * * * * * * *

Нечисленні першотравневі демонстрації, організовані лівими силами, пройшли у всіх обласних центрах України.

* * * * * * * * * * *

Майже в 140 країнах світу 1 травня відзначили Міжнародний день солідарності трудящих або День праці парадами і протестами

Головною проблемою, яку на них порушували, стало підвищення цін на продукти харчування і паливо.

У столиці Філіппін Манілі сотні людей протестували проти уряду та президента Ґлорії Арройо, яку вони звинуватили у корупції і продовольчій кризі.

У сусідній Індонезії понад 15 тисяч членів профспілок влаштували демонстрацію у Джакарті, вимагаючи підвищення заробітної платні.

Тим часом у Туреччині поліція кілька разів застосувала подразливий газ і водомети, щоб розігнати робітників, які зібрались під будівлею головної лівої профспілки країни у Стамбулі. Кількох людей поранили і затримали.

У північному німецькому портовому місті Гамбурзі відбулись сутички поліції і молоді, яка розбивала шибки і спалювала барикади.

Натомість у Росії Міжнародний день солідарності трудящих відзначили святковими парадами.

* * * * * * * * * * *

День міжнародної солідарності трудящих відзначають із 1889 року на згадку про події 1 травня 1886 року у Чикаго у США, коли страйк і демонстрація американських робітників, що вимагали 8-годинного робочого дня, завершились кровопролитними сутичками з поліцією.

Матеріали до теми:

• Справжнього робітничого руху в Україні не існує
XS
SM
MD
LG