Доступність посилання

ТОП новини

Чия ракета? У Криму на пляжі знайшли найсучасніший боєприпас із російською символікою


Володимир Притула Сімферополь, 6 травня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – У Криму скандал: на одному з пляжів неподалік Алушти українські прикордонники знайшли чи то ракету, чи то торпеду. Але цілу й не ушкоджену, та ще й із російською символікою. Чий боєприпас і як він потрапив на кримське узбережжя?


Предмет, схожий на торпеду, яка не вибухнула, 26 квітня знайшов прикордонний патруль на пляжі села Привітне Великої Алушти. Експерти, які оглядали знахідку, класифікували її як нову російську експериментальну ракету, що використовується корабельними системами для ураження надводних і повітряних цілей супротивника.

Прикордонники повідомили кримські управління Міністерства внутрішніх справ і Міністерства з питань надзвичайних ситуацій України. Речник останнього, полковник Володимир Іванов повідомив, що на місце знахідки прибув черговий інспектор алуштинського управління МНС.

«До приїзду інспектора там уже перебували представники Чорноморського флоту Росії, які сказали, що це їхній предмет. І я не можу говорити, як він був остаточно класифікований – морська чи авіаційна торпеда чи ракета, – але доля цього предмета не відома. Проте, наскільки я знаю, нам дали цю інформацію, її забрали співробітники Чорноморського флоту Російської Федерації», – сказав представник МНС України.

Військові джерела у Севастополі підтвердили, що у квітні Чорноморський флот Росії проводив у північній частині Чорного моря широкомасштабні навчання. Про вихід кораблів українська влада була поінформована, але самі ракетні стрільби погоджені не були.

Як і не погоджене було випробовування нової ракети, яке пройшло 15 квітня, що і стало причиною для ноти протесту МЗС України. У ній мовиться, що випробування цієї ракети суперечить угоді від 1997 року про статус та умови перебування Чорноморського флоту Російської Федерації на території України.

«Те, що цю ракету повернули росіянам, – просто ганьба!»

Депутат кримського парламенту Леонід Пилунський, сам колишній моряк, каже, що це не перший скандал із російськими ракетами. Вони падали у Севастополі у 2000 році, коли були поранені дві людини. А в 1996 році в акваторії, де без погодження з українською стороною Чорноморський флот проводив навчання, пропав безвісти рибальський сейнер САОР-3, на борту якого перебували 6 моряків.

«Кожна людина, яка живе в Криму, має розуміти: щоразу, коли Чорноморський флот проводить навчання, то ракета може впасти в Сімферополі чи Ялті, влучити в кримський парламент чи навіть у Російський культурний центр, куди завгодно. І те, що цю ракету повернули росіянам, просто ганьба! Тепер немає жодних доказів. І вони за три дні скажуть, що нічого цього не було!» – вважає Леонід Пилунський.

У прес-центрі російського флоту у Севастополі сьогодні цілий день мовчать телефони. Але вже вчора ввечері там робили вигляд, що нічого не знають про знайдену ракету.

«Подібною інформацією я не володію, вперше від вас чую. У нас зараз є важливіші справи – підготовка до святкування 225-ї річниці заснування Чорноморського флоту і до 9 травня», – сказав керівник прес-центру Чорноморського флоту Росії Андрій Крилов.

Матеріали до теми:

• Випадок із авіаційною торпедою не буде підставою для виведення Чорноморського флоту Росії з Криму – представник МЗС України • Російський флот заявляє, що не губив у Криму бойової ракети • МЗС України вручило російській стороні ноту протесту у зв’язку з випробуванням авіаційної протичовнової ракети в Криму
XS
SM
MD
LG