Доступність посилання

ТОП новини

У Грузії оголосили попередні результати парламентських виборів, владна партія далеко попереду


Після обробки усіх бюлетенів Єдиний національний рух отримав трохи більше як 59 відсотків голосів. Ідеться про голосування за партійними списками, за якими обирають половину парламенту. Водночас у цієї партії значні здобутки і в мажоритарних округах, у яких обирають другу половину. Відтак Центрвиборчком Грузії прогнозує, що Єдиний національний рух отримає конституційну більшість – дві третини зі 150 місць у парламенті.

Після обробки усіх бюлетенів Єдиний національний рух отримав трохи більше як 59 відсотків голосів.

За даними Центрвиборчкому, на другому місці блок «Об’єднана опозиція» – понад 17,5 відсотків.

5-відсотковий прохідний бар’єр подолали також опозиційні Християнсько-демократичний рух і Лейбористська партія.

Ідеться про голосування за партійними списками, за якими обирають половину парламенту.

Водночас у Єдиного національного руху значні здобутки і в мажоритарних округах, у яких обирають другу половину.

Відтак Центрвиборчком Грузії прогнозує, що Єдиний національний рух отримає конституційну більшість – дві третини зі 150 місць у парламенті.

Спостерігачі Міжнародної місії від ОБСЄ, Парламентських асамблей Ради Європи і НАТО та Європарламенту назвали парламентські вибори «недосконалими», але відзначили великий поступ.

Словенія, яка головує в Євросоюзі, вважає вибори обнадійливими, а українські спостерігачі зазначили, що не зафіксували серйозних порушень.

Грузинська опозиція стверджує, що влада фальсифікувала результати голосування на користь партії президента Міхеїла Саакашвілі, і погрожує масовими протестами і відмовою працювати у парламенті.

Матеріали до теми:

• Владна партія Грузії може отримати конституційну більшість у парламенті • Пропрезидентський Єдиний національний рух із великим відривом продовжує лідирувати на парламентських виборах у Грузії • Грузинська опозиція не визнаватиме результатів виборів і погрожує відмовитись від роботи у новому парламенті

• У Грузії партія Міхеїла Саакашвілі зберегла більшість у парламенті • Президент Грузії заявляє про перемогу своєї партії на парламентських виборах • Вибори в Грузії: влада знову перемагає, опозиція знову не вірить • Грузія після парламентських виборів: опозиція погрожує акціями протесту

• Грузія в пошуках конструктивної опозиції посеред поляризованих політичних сил • Парламентські вибори в Грузії критичні для її майбутнього
XS
SM
MD
LG