Доступність посилання

ТОП новини

Юрій Лужков далі заявляє, що Росія «повинна підтвердити статус Севастополя як російського міста»


Він знову стверджував, що це місто як окрема від Криму адміністративна одиниця не передавався Україні від Росії. «Ця адміністративна одиниця за всіма нормативними документами існує як російська територія, як російська військово-морська база, і повинна існувати й надалі», – заявив Лужков. Він також висловив думку, що й передача Криму Україні відбулася з порушенням Конституції СРСР.


«Не може Росія забезпечити свої південні кордони, не маючи Севастополя», – заявив мер Москви в вівторок увечері на московському телеканалі «ТВ Центр».

Він знову стверджував, що це місто як окрема від Криму адміністративна одиниця не передавався Україні від Росії.

«Ця адміністративна одиниця за всіма нормативними документами існує як російська територія, як російська військово-морська база, і повинна існувати й надалі», – заявив Лужков.

«Якщо ми її втратимо, на південних кордонах нашої країни почнеться неймовірне», – сказав мер столиці Росії.

«Геостратегічний баланс тут абсолютно необхідний, і його неможливо забезпечити для Росії без Севастополя», – додав він.

Лужков також висловив думку, що й передача Криму Україні відбулася з порушенням Конституції СРСР.

«Чи має Україна підставу? Підстав присвоїти Крим і Севастополь жодних немає», – заявив мер Москви.

Коментуючи заборону йому відвідувати Україну, Юрій Лужков сказав, що Україна «боїться» його появи в Криму й Севастополі, бо «кішка з’їла чуже».

Він також висловив думку, що між Україною і Росією «все йде в бік глибинного розладу».

Служба безпеки України 12 травня заборонила мерові Москви в’їзд до України.

Попереднього дня під час святкування 225-річчя Чорноморського флоту Росії в Севастополі Юрій Лужков у кількох виступах поставив під сумнів приналежність Севастополя Україні.

Мер столиці Росії заявляв, що питання про належність Севастополя «залишилося невирішеним», і «ми будемо вирішувати його на користь тієї правди, тих державних позицій і державного права, які має Росія щодо своєї військово-морської бази Севастополя».

Він також висловлювався за скасування договору про дружбу між Росією і Україною, який, серед іншого, визначає непорушність українських кордонів – на його думку, це дало б Москві юридичні підстави «знову порушити питання про Крим і Севастополь».

Оголошуючи про заборону московському мерові в’їжджати до України, СБУ також повідомила, що «в рамках відповідної справи з’ясовує всі обставини провокаційних висловлювань політичного характеру Лужкова у зв’язку з можливою причетністю цього іноземця до відмивання брудних коштів в Україні, зокрема у Севастополі».

Матеріали до теми:

• СБУ заборонила мерові Москви Юрієві Лужкову в’їзд до України. А Затуліна попередили • Юрій Лужков попри попередження СБУ знову заявив у Севастополі, що питання про належність міста не вирішене, і висловився за скасування договору про дружбу між Україною і Росією • Про «тіньові гроші» Лужкова у Севастополі
XS
SM
MD
LG