Доступність посилання

ТОП новини

Київські вибори: боротьба обіцянок


Кирило Булкін Київ, 21 травня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Вибори столичного мера та Київради перетворились на змагання популізмів, вважають фахівці. І відзначають, що в цьому змаганні кращі шанси має чинна міська влада, адже в її руках – інструменти для виконання бодай частини обіцянок уже під час виборчої кампанії. Наскільки реальною є для киян перспектива дочекатися обіцяних їм у перебігу агітації золотих гір?


Якщо просумувати вартість усіх обіцянок, що їх дають киянам кандидати в мери та в депутати міськради, то результат, напевне, перевищуватиме не лише кілька столичних, а й весь загальноукраїнський бюджет. Обіцяють конкретне, але фантастичне («кожному киянину – по 10 соток землі» або «по садовій ділянці»); нематеріальне, але приємне («за мера не буде соромно»); навіть щось досить двозначне («Халецьку за любов»). Утім, Любов у даному випадку не почуття, а ім’я кандидатки Халецької, за яку закликають голосувати. Просто слова в слогані розставлені чомусь у дивній послідовності.

Керівник соціологічної служби «Український барометр» Віктор Небоженко вважає, що в нинішньому «параді обіцянок» перевагу має чинний мер.

«Популізм передбачає дуже високий рівень образ, обіцянок та погроз. Нині ми маємо дуже високий рівень обіцянок, але в цій ситуації, звісно, виграє чинний, бо його обіцянки підкріплені дріб’язковими, але дуже чіткими кроками, які можна назвати соціальною корупцією, а можна назвати й перерозподілом грошей на користь малозабезпечених. Я не думаю, що всі обіцянки, які даються зараз, будуть виконуватись. Швидше місто ще буде розграбовуватися кілька років, і, можливо, тільки після цього з’явиться якась нова політична сила, де місцевий патріотизм візьме гору над жагою грошей», – зазначає Віктор Небоженко.

Цікаво, що абсолютна більшість обіцянок стосуються матеріальних вигод («зупинимо зростання цін», «збільшимо муніципальні пенсії мінімум до тисячі гривень на місяць» і таке інше). А от, наприклад, відомий літератор, колишній політв’язень Євген Сверстюк в одній з публікацій ставить питання: як повернути Києву українське обличчя?

Але такого роду проблемам увагу приділяє небагато хто з учасників перегонів. Директор політико-правових програм Центру імені Разумкова Юрій Якименко пояснює це так: «Це вже інерція попередніх виборчих парламентських компаній, коли в програмах переважної більшості провідних політичних сил переважали саме обіцянки популістського характеру. А оскільки муніципальні вибори за своїм виміром відрізняються від парламентських, то тут роль таких обіцянок стає більш вагомою».

Виборча кампанія привернула увагу й до важливих проблем столиці

Натомість, заступник директора Бюро політичного консалтінгу «Пента» Володимир Фесенко вважає, що поміж нездійсненних та суто популістських обіцянок у перебігу передвиборчої кампанії були порушені й важливі проблеми столиці. Політолог вбачає позитив у можливості виборців контролювати в подальшому перебіг виконання політиками своїх обіцянок.

«Була прикута увага до багатьох важливих проблем Києва: необхідність зміни Закону про столицю України, необхідність врегулювання і поліпшення транспортної ситуації в столиці, і багато інших київських проблем було піднято під час виборчої кампанії. І для виборців, для політичних сил і для громадськості з’явився зараз шанс контролювати: чи будуть виконуватись ті обіцянки, які зараз давали під час виборів», – зауважив Володимир Фесенко.

Утім, щоб бодай якісь передвиборчі обіцянки були виконані, спершу вибори мають відбутися. Серед найрізноманітніших можливих сценаріїв розвитку подій є й такі, які передбачають їхній зрив, або визнання голосування нечинним після численних судових позовів...

Матеріали до теми:

• Київські вибори в умовах ринку. Правоохоронцям додалося роботи • Політичні партії борються проти столичних забудовників і ведуть їх до Київради у своїх списках • Битва за Київ: ніхто не хотів програвати. (Точка зору)

• 48 спільних оперативно-слідчих груп СБУ, МВС і Прокуратури працюватимуть під час передвиборчої кампанії в Києві • Виборча кампанія в Києві: застосування брудних технологій «зашкалює» • БЮТ вимагає в суді скасувати перейменування блоку «Київський прорив» у «Блок Тимошенко – Київський прорив» на вибори Київради» • Юрій Луценко: Президент хоче влаштувати Сталінград для Тимошенко на виборах у Києві • Президент Ющенко далі наполягає на єдиному турі виборів мера Києва • Екс-мер Нью-Йорка Рудольф Джуліані: «Києву, перш за все, треба позбавитися репутації корумпованого міста» • Микола Катеринчук: «Сьогодні від політиків потрібно тільки одне – це двотурова система обрання мерів – і • Охочих покерувати Києвом багато, але чи виграє від цього Київ • Вибори у Києві: суб’єктивні пристрасті й об’єктивні підстави (Точка зору)
XS
SM
MD
LG