Доступність посилання

ТОП новини

Сім президентів провели Енергетичний саміт у Києві


Президент Віктор Ющенко обговорив концепцію створення Балтійсько-Чорноморсько-Каспійського енерготранзитного співтовариства з президентами Азербайджану Ільгамом Алієвим, Грузії Міхеїлом Саакашвілі, Литви Валдасом Адамкусом, Латвії Валдісом Затлерсом, Естонії Тоомасом Хендріком Ілвесом та Польщі Лехом Качинським. Головним результатом саміту має стати узгодження проекту створення Каспійсько-Чорноморсько-Балтійського енергетичного простору, а також запуску у прямому режимі нафтопроводу «Одеса – Броди – Плоцьк» із подальшим його розгалуженням до Європи.


Президент Віктор Ющенко обговорив концепцію створення Балтійсько-Чорноморсько-Каспійського енерготранзитного співтовариства з президентами Азербайджану Ільгамом Алієвим, Грузії Міхеїлом Саакашвілі, Литви Валдасом Адамкусом, Латвії Валдісом Затлерсом, Естонії Тоомасом Хендріком Ілвесом та Польщі Лехом Качинським.

Як повідомляє Секретаріат Президента, у роботі саміту також брали участь Комісар Європейської комісії з питань енергетики Андріс Пієбалґс, віце-президент Республіки Болгарія Анґел Марин, віце-міністр енергетики та мінеральних ресурсів Республіки Казахстан Ляззат Кіїнов, Спеціальний представник США з енергетичних питань Євразії Бойден Ґрей.

Водночас на саміт не прибули, як планувалося раніше, Президент Молдови Владімір Воронін та Президент Румунії Траян Бесеску.

Відкриваючи саміт, Президент України запропонував обговорити питання про виконання домовленостей, досягнутих на попередніх самітах, про національну стратегію і проекти у сфері енергетичної безпеки та про політику ЄС у сфері енергетичної безпеки.

Головним результатом саміту має стати узгодження проекту створення Каспійсько-Чорноморсько-Балтійського енергетичного простору, а також запуску у прямому режимі нафтопроводу «Одеса – Броди – Плоцьк» із подальшим його розгалуженням до Європи.

Матеріали до теми:

• Міжнародний енергетичний форум у Києві: без Росії, але з думкою про неї

• На Київському енергетичному форумі говорять про транспорт каспійської нафти до Європи і про Vanco

• Віктор Ющенко: Переведення нафтопроводу «Одеса-Броди» на транспортування каспійської нафти перебуває в технічній стадії реалізації
XS
SM
MD
LG