Доступність посилання

ТОП новини

Юлія Тимошенко: «Нафтогаз України» довели до межі банкрутства


Прем’єр-міністр зустрілася учора з новопризначеним головою компанії Олегом Дубиною. Він попросив про цю зустріч, ознайомившись зі станом компанії, щоб доповісти про нього голові уряду. За словами Дубини, «Нафтогаз» завершив 2007 рік зі збитками в приблизно 5 мільярдів гривень, порівняно зі збитками в 2,5 мільярди рік тому. Юлія Тимошенко зазначила, що з’ясувала: українські газові сховища віддали в оренду на 25 років «сумнівним кримінальним тіньовим структурам практично за ціною, в десятки разів нижчою за світову». Вона має намір створити спеціальну комісію з особливими повноваженнями для перевірки фінансового стану «Нафтогазу України».


Прем’єр-міністр зустрілася учора з новопризначеним головою компанії Олегом Дубиною. Він попросив про цю зустріч, ознайомившись зі станом компанії, щоб доповісти про нього голові уряду.

За словами Дубини, «Нафтогаз» завершив 2007 рік зі збитками в приблизно 5 мільярдів гривень, порівняно зі збитками в 2,5 мільярди рік тому.

«Компанія не має затвердженого балансу газу на наступний рік. Компанія має таку дебіторську та кредиторську заборгованість, яка говорить про те, що фінансове здоров’я компанії не забезпечене. Те, що розповідали, що у нас у газових сховищах НАК „Нафтогаз“ закачав 30 з чимось мільярдів кубічних метрів газу, – це повна неправда. «Нафтогаз» у цих сховищах має нуль ресурсу. Те, що туди закачано, належить сумнівним комерційним структурам», – заявила Юлія Тимошенко.

Зокрема, вона зазначила, що з’ясувала: українські газові сховища віддали в оренду на 25 років «сумнівним кримінальним тіньовим структурам практично за ціною, в десятки разів нижчою за світову».

За словами Юлії Тимошенко, за підсумками зустрічі їй стало зрозуміло, що вже в першому кварталі 2008 року «сумнівні компанії спробували б через процедуру штучного банкрутства „Нафтогазу України“ отримати українські газотранспортні системи».

Вона має намір створити спеціальну комісію з особливими повноваженнями для перевірки фінансового стану «Нафтогазу України». За один місяць комісія має виявити, хто довів компанію до стану практичного банкрутства.

До складу цієї комісії, за словами Тимошенко, увійдуть представники контрольно-ревізійного управління, державної податкової адміністрації, фонду державного майна, міністерства внутрішніх справ.

Юлія Тимошенко також наголосила, що Україна не допустить «жодних коливань» у постачаннях газу і європейським, і українським споживачам та зробить усе, щоб забезпечити їхню стабільність.

Прем’єр-міністр виключила можливість технічного дефолту «Нафтогазу України», який, за її словами, загрожував компанії з перших днів нового року.

А щодо тих, хто довів «Нафтогаз» до такої ситуації, буде «окрема розмова і окрема відповідальність», наголосила Юлія Тимошенко.

«Нафтогаз» є найбільшою державною нафтогазовою компанією України, підприємства якої видобувають понад 97% газу і нафти в країні.

Матеріали до теми:

• «Нафтогаз» на межі банкрутства: Юлія Тимошенко шукає винуватих • Юлія Тимошенко вважає ухвалення держбюджету-2008, який збільшить соціальні виплати, найкращим подарунком українцям до Нового року • Президент підписав закон про держбюджет на 2008 рік
XS
SM
MD
LG