Доступність посилання

ТОП новини

Яким буде другий термін Саакашвілі?


Мар’яна Драч Прага, 9 січня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Міхеїла Саакашвілі вже можна назвати «офіційним» переможцем президентських виборів у Грузії. Він здобув майже 53 відсотки за результатами підрахунку голосів із понад 99 відсотків виборчих дільниць. Ця перемога далася йому непросто, але ще важче буде виконувати передвиборні обіцянки за меншої популярності. Яким може бути другий термін Саакашвілі при владі, чи наблизиться Грузія до євроатлантичних структур?

­­­­­­­­­­
Міхаел Саакашвілі під час голосування
(AFP)
За останні три дні Міхеїл Саакашвілі змінив політичний стиль. Завжди певний у собі лідер виграв вибори, але зміг уникнути другого туру лише завдяки перевазі у неповних три відсотки голосів. Колись надзвичайно популярний, тепер він явно вразливий. Якщо раніше Саакашвілі наполягав на своїй правоті, то тепер він обіцяє врахувати думку опонентів. У телевізійному інтерв‘ю у вівторок Саакашвілі здивував багатьох, коли сказав, що до нового кабінету увійде­ ­­­«­­­­­­­­­­­широке коло політиків». Грузинський лідер дав зрозуміти, що запросить до уряду представників опозиції. За його словами, вибори продемонстрували, що громадська думка в Грузії розмаїта і ніхто не може ігнорувати голоси цих людей.

Саакашвілі: Грузія готова розпочати діалог із Росією з чистого аркушу

Ба більше. Саакашвілі простягнув руку дружби Росії, запросивши на свою інавгурацію господаря Кремля. Путін ніколи не був у Грузії як президент Росії. У телевізійному інтерв’ю Саакашвілі зазначив, що Грузія готова розпочати діалог із Росією з чистого аркушу. Це важлива заява для політика, який ще зовсім недавно звинувачував російські спецслужби у втручанні в грузинську політику. ­І тепер оглядачі розмірковують, чи така зміна тональності означає, що Саакашвілі призабуде обіцянки свого першого президентського терміну – вивести Грузію з російської сфери впливу та інтегрувати країну до західних структур.

Шведський аналітик Сванте Корнел сказав Радіо Свобода, що це питання не можна вирішити без західної підтримки: «Без залучення Заходу до безпеки Грузії, навряд чи можлива безпека чи стабільний демократичний розвиток. Якщо вам потрібна демократична Грузія, то ви маєте інвестувати у безпеку Грузії».

Із подальшим зближенням з НАТО доведеться, мабуть, почекати

Із лав самого НАТО тим часом лунають сигнали, що грузинам доведеться зачекати зі зближенням з Альянсом. Ймовірно, що на бухарестському саміті НАТО в квітні Грузія не зможе підписати План дій щодо членства в Альянсі, натомість задовольнившись «поглибленням» нинішнього рівня контактів у формі Інтенсифікованого діалогу. До кінця непевна і роль американців. Дотепер Сполучені Штати активно лобіювали вступ Грузії до НАТО. Але нині за океаном розпочався довгий виборчий сезон і зараз неясно, чи збережеться в американських лідерів інтерес та ресурси для підтримки Тбілісі.

Матеріали до теми:

• Не визнаючи вибори, які пройшли за стандартами, грузинська опозиція сама себе заганяє в глухий кут – вважає експерт • Президентом Грузії знову стає Міхеїл Саакашвілі • «Вибори в Грузії були хорошим кроком у напрямку до демократії», – наголошує західна дослідниця • «Вибори в Грузії передбачувані – Саакашвілі має підтримку 61% виборців». (Інтерв’ю з Президентом Центру близькосхідних досліджень Олександром Богомоловим) • Міхеїл Саакашвілі: президент з добрими намірами, але з поганим втіленням цих намірів
XS
SM
MD
LG