Доступність посилання

ТОП новини

У Польщі страйкарі заблокували східній кордон


Єва Поштар Варшава, 24 січня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Схоже на те, що у Польщі на якийсь час буде повністю перекрито автомобільний рух через східний кордон. Транспортні фірми, яким страйк митників на українсько-польському кордоні завдає великих збитків, обіцяли блокувати усі магістральні автошляхи, що ведуть до пунктів кордонного перетину на сході Польщі. У такий спосіб вони домагаються від польського уряду задовольнити вимоги страйкарів прикордонних служб.

Своєрідна облога українсько-польського кордону почалась минулого тижня. Спочатку громадяни України, протестуючи проти візової політики, перекрили під''їзні магістральні шляхи до кордонних пунктів. Потім на польському боці державного кордону страйк почали митники. Це виявлялося у сповільненому темпі роботи, далі митники взяли лікарняні і взагалі перестали приходити на роботу. На всіх п''яти пунктах кордонного перетину, що на державному українсько-польському кордоні, зараз на роботу не виходить близько 70 відсотків митників. У четвер у пункті Шегині-Медика працювали лише керівники митниці.

Поведінка страйкарів практично призвела до припинення роботи митниці, і тим самим до перекриття руху вантажівок на східному кордоні Євросоюзу. Як сказали Радіо Свобода у Перемишлі, до страйку в четвер почали приєднуватись співробітники митних служб на кордоні з Білорусією та Калінінградською областю Російської Федерації.

Чи може страйк польських митних служб призвести до повного перекриття східного кордону Євросоюзу? Відповідаючи на це запитання, речниця Перемишльського відділення митної служби Малгожата Айсенбергер-Бляхарська зазначила: «Якщо дивитись на проблему через призму митниці, можна сказати, що це вже відбулося. Упродовж кількох днів на роботу не виходять співробітники митної служби. Тому зараз нікому проводити митну перевірку. Через те вже можемо говорити, що державний кордон цілком перекритий».

Проблема працевлаштування на східному кордоні співробітників митної служби не нова. Фахівці наголошують, що для ефективної роботи у таможнях слід на 30 відсотків збільшити кількість робочих місць. Це не вдається зробити тому, що митники із західного кордону після входження країни до Шенґенської зони відмовляються їхати працювати на схід.

Обидві сторони конфлікту не готові йти на поступки?

Про вимоги страйкарів розповіла Анна Потурай із профспілки митників: «Нам досі нічого не відомо, як міністерство фінансів хоче задовольнити наші, ще минулорічні, вимоги. Йдеться у першу чергу про проблему юридичного захисту співробітників митниці, гарантії безпеки для митників під час роботи, збільшення заробітної плати».

Зараз досвідчений польський митник заробляє 600 євро на місяць. Митники вимагають підвищення заробітної плати до близько тисячі євро на місяць.

Говорячи про вимоги страйкарів, речник міністерства фінансів Якуб Лютик зауважив: «Якщо йдеться про домагання митників, то пропонуємо їм підвищення заробітної плати на 9 відсотків. Я усвідомлюю, що це не вирішує проблеми, тому що митники хочуть більше».

Тим часом черги вантажівок на польському боці українсько-польського кордону сягають 20 кілометрів. Як стало відомо у середу, на кордонному пункті пропуску Ягодин-Дорогуськ, після двох днів очікування митної перевірки від серцевого нападу помер польський водій.

Щоб розвантажити черги автомобілів на східному кордоні, міністерство фінансів має намір здійснювати митну перевірку в таможнях, розташованих у центрі країни. Речник міністерства фінансів повідомив у четвер, що поліція вже отримала наказ повертати вантажівки, що прямують на схід.

На думку оглядачів, усе це свідчить про те, що зараз обидві сторони конфлікту не готові піти на поступки.
XS
SM
MD
LG